Michelle in Barack sta pozdravila skupino turistov. Foto: Reuters
Michelle in Barack sta pozdravila skupino turistov. Foto: Reuters
Čakalna doba za ogled Bele hiše je dva meseca. Foto: Reuters

"Kako ste, lepo vas je videti," je prvi mož ZDA pozdravil prvo skupino turistov, ki niso niti najmanj pričakovali, da bodo ob ogledu Bele hiše imeli možnost pokramljati, se rokovati in tudi fotografirati z zakoncema Obama.

Baracka in Michelle, ki sta obiskovalcem razkazala tudi nekaj soban v pritličju Bele hiše, sta spremljala tudi predsedniška štirinožca Bo in Sunny.

Turistični ogledi Bele hiše, za katere je treba imeti rezervacijo najmanj dva meseca vnaprej, so se ustavili 9. marca zaradi avtomatičnih proračunskih varčevalnih ukrepov. Oglede vodi zvezna služba za nacionalne parke, ki je ugotovila, da zanje ne bo imela denarja.

Blokada zveznega proračuna, ki je trajala od 1. do 16. oktobra, je bila na koncu le dobra za nekaj. Dogovor o začasnem podaljšanju financiranja dela vladnih agencij je navrgel tudi nekaj denarja za turistične oglede Bele hiše, ki se bodo tako nadaljevali tri dni na teden vsaj do 15. januarja prihodnjega leta. Takrat poteče rok za proračunsko financiranje vladnih agencij, o katerem so se v kongresu dogovorili 16. oktobra.

Kaj lahko vidite v Beli hiši?
Turisti si lahko ogledajo nekaj soban v pritličju in nekaj kletnih prostorov. Vstop v drugo nadstropje, kjer živi prva družina ZDA, je prepovedan, kakor tudi dostop do zahodnega krila Bele hiše, kjer je Ovalna pisarna. Bela hiša sicer ni bila nikoli zaprta za predsedniške prijatelje, družine in povabljene goste, med katerimi imajo prednost tisti, ki so pridno zbirali denar za predsednikove volilne kampanje.