V Veliki Britaniji je parlament v preteklih stoletjih sprejemal zakone, ki jih zdajšnji poslanci še vedno ne prekličejo. Foto: EPA
V Veliki Britaniji je parlament v preteklih stoletjih sprejemal zakone, ki jih zdajšnji poslanci še vedno ne prekličejo. Foto: EPA
Poslanci lahko pijejo in kartajo v parlamentu, tudi v njegovi knjižnici. Foto: EPA
V Veliki Britaniji ne smejo ničesar izstreliti v vesolje. Foto: EPA

Tako je na primer že od leta 1279 prepovedano nositi orožje v spodnjem domu parlamenta. Angleški demokrati so že dovolj zgodaj uvedli vse potrebno, da ne bi bilo umorov med poslanci. Neki drugi zakon določa, da noben poslanec ne sme umreti v palači, če pa se to zgodi, je treba njegovo truplo prenesti iz stavbe na dvorišče, še preden razglasijo njegovo smrt.

Nigel Cawthorne, avtor knjige Čudni zakoni stare Anglije, je zapisal, da je ta zakon uveden zato, ker je Westminster kraljeva palača. Če kdo umre v kraljevi palači, ima namreč pravico do državniškega pogreba. Člani parlamenta lahko kockajo in pijejo v Westminstru, to velja tudi za knjižnico, medtem ko ostali Angleži v knjižnicah - glede na zakon o kršenju reda - tega ne smejo.

Kaj vse je prepovedano
Predstavniki zakona so poskrbeli tudi za številne vidike vsakodnevnega življenja; v 19. stoletju so tako sprejeli številne zakone, da bi na ta način civilizirali življenje v predmestjih. Tako se tam na ulicah ne sme sušiti perila, ne sme se stresati preprog, peti razvratnih pesmi, neutemeljeno streljati z orožjem, prižigati ognja na vrtu, spuščati zmajev, drsati na ledu, nadlegovati sosedov z neprestanim zvonjenjem na vratih in namerno ter brez pooblastil ugašati ulične razsvetljave.

Tako je z zakonom sicer prepovedano tudi jahati konja, če je jezdec pijan. Neki zakon iz leta 1867 prepoveduje vsem, ki živijo manj kot 1,5 kilometra stran od skladišč orožja, da bi kartali. Zakon, ki so ga sprejeli leta 1839, pravi, da je v bližini naselbin prepovedano streljati s topom. Sicer pa so od leta 1965 izničili že več kot 2.000 podobnih, zdaj že smešnih zakonov, a nekatere poslanci rajši pustijo pri miru.

Zakon o vesolju še vedno velja
Tak je tudi zakon o vesolju iz leta 1986, ki vsem državljanom prepoveduje, da bi karkoli izstrelili v vesolje, če za to ne bi imeli uradnega dovoljenja. V zakonu so tudi opredelili pojem vesolje - to je Mesec in vsa ostala nebesna telesa. Poslanci so dali sodnikom vsa pooblastila, da bi ti lahko ukazali uporabo sile pri obrambi pred napadom Nezemljanov.