Njegovi prvotni načrti so bili prekrižani. Foto: AP
Njegovi prvotni načrti so bili prekrižani. Foto: AP
Sorodna novica Šerpa Kami Rita je končno 25-krat osvojil Everest

Prvič je Kami Rita na strehi sveta stal leta 1994, zadal pa si je, da bo v 50 letih svojega življenja vrh Mount Everesta osvojil 25-krat. Čeprav je 51-letniku lani to onemogočila pandemija covida-19, je svoj življenjski cilj dosegel letos. 7. maja je, po vzponu s še 11 šerpami, s katerimi so nameščali vrvi na ledeni poti za varen vzpon nadobudnih tujih pohodnikov, postal prvi in edini, ki je ob 25 različnih priložnostih osvojil najvišji vrh sveta. Znova je podrl svoj rekord, nameraval pa ga je izboljšati še v letošnji sezoni, a se je nepalski šerpa 26. vzponu odpovedal.

Sprejem ni bil tako prazničen kot v preteklosti. Foto: AP
Sprejem ni bil tako prazničen kot v preteklosti. Foto: AP

"Vreme se je zelo poslabšalo, prav tako sem imel zares slabe sanje," je dejal Kami Rita in pojasnil, da je se je za prekinitev vzpona odločil, potem ko je opravil že več kot pol poti – dosegel je Camp 3, ki je na okoli 7200 metrih. "Bogovi so mi dejali, naj ne grem, in ker v Boga verjamem, sem se odločil, da se vrnem," je še dodal, nadaljnjih podrobnosti sanj pa ni razkril. Šerpe naj bi sicer načeloma verjeli, da je gora Everest boginja, pred vzponi pa tako vedno opravljajo verske obrede. Svoj podvig, da bi že šestindvajsetič stal na najvišjem svetovnem vrhu, je tako prestavil na prihodnje leto, zatrdil je namreč, da bo takrat znova poskusil.

Kljub vsemu so ga na letališču v Kathmanduju, kamor se je z gore vrnil s helikopterjem, pričakali njegova žena, nekaj prijateljev in vladni uradniki. Ker pa je glavno mesto zaradi povišanega števila okužb v zaprtju, praznovanja, kot je bilo značilno v preteklosti, ni bilo.

Tudi njegov oče je bil šerpa. Foto: AP
Tudi njegov oče je bil šerpa. Foto: AP

Zanikajo izbruh okužb v bazah

Kljub pravilom, da morajo plezalci pred začetkom podviga pokazati negativen izvid testa na novi koronavirus, med vzponom pa držati razdaljo, je avstrijski vodnik Lukas Furtenbach prepričan, da je v bazah prišlo do izbruha okužb – po njegovi oceni naj bi bilo okuženih najmanj 100 plezalcev in tamkajšnjih zaposlenih. Bolne naj bi videl na lastne oči, sam pa je zaradi bojazni svojo odpravo odpovedal. Kami Rita te izjave ni komentiral, nepalski alpinistični uradniki pa so podatek o aktivnih primerih v bazah zanikali.

Rita, ki se je uspešno lotil tudi drugih najvišjih vrhov, kot so K-2, Čo Oju in Mansalu, sicer dela kot vodnik za ameriško podjetje, ki organizira plezalske odprave. Tuji plezalci se namreč po navadi zanašajo na pomoč izkušenih šerp, kot je on, ki so plačani, da določijo pot, namestijo vrvi in nosijo potrebno plezalsko opremo.

To leto je bilo plezalno dovoljenje, za katero je treba odšteti okoli 9040 evrov, izdano 408 tujim plezalcem, 43 skupinam pa pomaga približno 400 nepalskih šerp, ki so se v bazah nastanili že aprila. Vsakega maja je namreč le nekaj priložnosti dobrih vremenskih razmer, ki omogočajo vzpon na več kot 8000 metrov visok vrh.