Foto: Posnetek zaslona/Osebni arhiv/NY1
Foto: Posnetek zaslona/Osebni arhiv/NY1

James Kane in Barbie Agostini sta med pandemijo covida-19 začela dolgčas preganjati tako, da sta se lotila "ribarjenja" z magneti. Po okoliških jezerih in jezercih sta vlekla vrvi, na katere sta privezala močne magnete, in lovila kovinske predmete na dnu.

V zadnjih letih sta na obale newyorških jezer in rek privlekla zelo različne predmete, sta pojasnila za BBC. Dve granati iz obdobja druge svetovne vojne, cel kup več kot sto let starih pušk in celo motorno kolo. A zadnji ulov je bil njun največji – in najdragocenejši. V petek sta namreč iz jezera v parku Corona v soseski Flushing Meadows (Queens) potegnila zaklenjen sef, v njem pa cel kup premočenih 100-dolarskih bankovcev

"Že v preteklosti sva našla precej sefov, a so bili navado prazni," je Kane povedal v pogovoru za lokalno TV-postajo NY1 in dodal: "Ko sva ga odprla, sva ostrmela. Mislil sem si: 'Pa saj to ni mogoče!'" Agostino je ob tem povedala: "Ko sva denar potegnila ven, sva videla, da gre za svežnje bankovcev po sto dolarjev. Zelo debeli svežnji, a popolnoma premočeni, tako da so bili bolj ali manj uničeni."

Kot je še razložila Agostino, sta o najdbi takoj obvestila policijo, a ker v sefu ni bilo nobenih osebnih dokumentov ali kakršne koli sledi, komu bi sef z denarjem pripadal, policija pa tudi ni imela podatka, da bi bil sef predmet kakšnega kaznivega dejanja, so možje v modrem ocenili, da je sef – in z njim njegova premočena vsebina – njun. "Očitno je, da je sef ukraden, a ne vedo, kdo je bil lastnik, z njim ni povezana nobena prijava," sta še dejala v pogovoru za NY1.

Ker je denar popolnoma premočen, si z njim najbrž ne bosta kaj dosti materialno opomogla, sta še dodala.