Putinovi hčerki se javno veliko ne izpostavljata, tudi sam Putin ju nikdar ni, tako da tudi ni veliko uradnih fotografij. Ena redkih Katerine Tihonove je s tekmovanja v akrobatskem rokenrolu. Foto: Reuters
Putinovi hčerki se javno veliko ne izpostavljata, tudi sam Putin ju nikdar ni, tako da tudi ni veliko uradnih fotografij. Ena redkih Katerine Tihonove je s tekmovanja v akrobatskem rokenrolu. Foto: Reuters

Sankcije uvajajo prepoved poslovanja z njimi in zamrznitev premoženja v ZDA.

Marija Voroncova in Katerina Tihonova sta uradno edini znani Putinovi hčeri, čeprav Kremelj oziroma Putin sam njune identitete nikoli ni potrdil, ne ena ne druga pa naj ne bi kaj dosti časa preživljali z očetom.

Rodili sta se mu v zakonu z nekdanjo ženo Ljudmilo Putino. Putin in Ljudmila, nekdanja stevardesa, sta se ločila leta 2014 po 30 letih zakona.

Leta 2015 je Putin na eni od svojih tiskovnih konferenc odgovarjal tudi na vprašanja o svojih hčerkah, a se je konkretnemu odgovoru, kdo sta, izognil.

"Moji hčerki živita v Rusiji in sta tudi študirali samo v Rusiji, ponosen sem nanju," je dejal. "Tekoče govorita tri tuje jezike. O svoji družini nikdar ne govorim z nikomer. Vsaka oseba ima pravico do svoje usode, živita svoje življenje, in to dostojanstveno."

Starejša endikronologinja, mlajša nekdanja plesalka

Vse, kar se ve o Putinovi prvorojenki Mariji, je, da je bila rojena leta 1985, študirala pa je biologijo na univerzi v Sankt Peterburgu in medicino na moskovski državni univerzi.

Putin in Ljudmila sta bila poročena 30 let. Foto: AP
Putin in Ljudmila sta bila poročena 30 let. Foto: AP

BBC navaja, da je danes akademičarka, specialistka za endokrini sistem. Je soavtorica knjige o zastali rasti pri otrocih in raziskovalka v endokrinološkem raziskovalnem centru v Moskvi. Poročena je z nizozemskim poslovnežem Jorritom Joostom Faassenom, ki je svoj čas delal za ruskega energetskega giganta Gazprom, čeprav naj bi se že razšla.

V primerjavi s svojo starejšo sestro je bilo Katerino Tihonovo precej več videti v javnosti, predvsem zato, ker je bila svoj čas uspešna plesalka v akrobatskem rokenrolu, danes pa je dejavna v akademskem in poslovnem svetu

Leta 2013 se je poročila s Kirilom Šamalovom, sinom dolgoletnega Putinovega prijatelja. Poroka je potekala v luksuznem smučarskem letovišču blizu Sankt Peterburga.

Proti Šamalovu so ZDA sankcije uvedle leta 2018 zaradi njegove vloge v ruskem energetskem sektorju. Ameriško finančno ministrstvo navaja, da se je po poroki s Tihonovo njegovo finančno stanje "drastično izboljšalo". Tudi zakon Tihonove je medtem že razpadel.

Sorodna novica Putin naj bi skrival ljubico Alino Kabajevo in njune otroke v Švici

Še štiri otoke naj bi imel Putin z rusko telovadko Alino Kabajevo. Kot so razkrili sodelavci ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, so sankcije Kabajevo za zdaj zaobšle.

Kremelj: Sankcije težko razumeti

Kremelj je nove sankcije ZDA proti Rusiji ostro kritiziral – po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dimitrija Peskova je odločitev o uvedbi sankcij proti predsednikovima hčerkama težko razumeti.

"To je nekaj, kar je težko razumeti in razložiti," je dejal Peskov in napovedal, da se bodo v Moskvi na to ustrezno odzvali.

Obe hčerki "povezani z rusko vlado"

Katerina Tihonova je dejavna na področju tehnologije in tesno povezana z rusko vlado in obrambno industrijo, je razvidno iz obrazložitve o uvedbi sankcij Washingtona.

Marija Voroncova pa vodi vladne programe na področju genetskih raziskav, ki so prejeli milijardna sredstva Kremlja in ki jih osebno nadzira Putin.

Iz Washingtona so pojasnili, da so proti Mariji Voroncevi in Katerini Tihonovi sankcije uvedli, "ker sta odrasla otroka Vladimirja Putina, osebe, katere premoženje je zamrznjeno".

Imata hčerki nadzor nad delom Putinovega premoženja?

Na vprašanje, zakaj točno ZDA sankcionirajo Putinovi hčerki, pa je višji predstavnik Bidnove administracije odgovoril, da ZDA menijo, da bi hčerki lahko imeli nadzor nad delom očetovega premoženja.

"Upravičeno verjamemo, da Putin in številni njegovi pajdaši ter oligarhi skrivajo svoje premoženje pri družinskih članih, ki to premoženje nato naložijo v ameriški finančni sistem in tudi drugod po svetu," je povedal. "Menimo, da Putin velik del svojih sredstev skriva pri družinskih članih, zato smo jih vzeli za tarčo."

Washington je nov sveženj sankcij sprejel po razkritju o pobojih ukrajinskih civilistov v Buči. Ameriški predsednik Joe Biden je poboje označil za velik vojni zločin, Kremelj pa krivdo zavrača in trdi, da so bili posnetki zrežirani.

ZDA uvedle nove sankcije tudi proti hčerama Vladimirja Putina