Nunam je v samostanu ostala ogromna zaloga vina (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Nunam je v samostanu ostala ogromna zaloga vina (fotografija je simbolična). Foto: EPA

"Lani smo imeli čudovito poletje, zato se lahko pohvalimo z odlično letino," je dejala sestra Marija Magdalena iz samostana v Oosterhoutu. Ker nune niso preveč vešče poslovnih znanj, so jim krajevni poslovneži in kmetje priskočili na pomoč. V samostanu so tako zagnali spletno prodajo vina. Steklenice belega in sivega pinota ter drugih vin prodajajo po 14,5 evra.

"Sliši se noro, vendar še nikoli ni bilo tako sončno in suho kot v zadnjem letu, imamo toliko vina, da ne vemo, kaj bi z njim, in imamo težave zaradi energetske krize v slabo izolirani stavbi. Zato smo posnele videoposnetek in za prodajo vina pripravile kampanjo," je dodala nuna.

Na Nizozemskem vino pridelujejo predvsem na jugu države. Foto: EPA
Na Nizozemskem vino pridelujejo predvsem na jugu države. Foto: EPA

Samostan na jugu Nizozemske je bližnji vinograd začel obdelovati leta 2014, da bi ustvaril nekaj prihodka, ki ga potrebuje za vzdrževanje svojih stavb. Za skrb za vinograd so zaposlili približno 130 prostovoljcev, poroča Guardian.

"Da bi v samostanu izdelovali lastno pivo, se nam ni zdelo preveč primerno," je še pojasnila sestra. "Vino je boljše, je svetopisemsko in je bolj povezano z Jezusom."

Nune so že leta 2020 sklenile dogovor z nizozemsko letalsko družbo KLM, ki je na svojih letalih prodajala njihovo vino, a brez etikete, zato se glas o njihovem izdelku ni tako razširil, kot bi se lahko.

Strokovnjaki so dejali, da v družbi velja stereotip, da nizozemsko vino ni preveč okusno, vendar trdijo, da to ni res. "Nizozemsko vino je vino z zgodbo," so zagotovili.