Festival, ki se bo na različnih prizoriščih odvijal do 30. aprila, bo postregel z degustacijami jedi iz špargljev, kuharsko delavnico in dvobojem. (slika je simbolična) Foto: MMC RTV SLO/E. S.
Festival, ki se bo na različnih prizoriščih odvijal do 30. aprila, bo postregel z degustacijami jedi iz špargljev, kuharsko delavnico in dvobojem. (slika je simbolična) Foto: MMC RTV SLO/E. S.

Po napovedih organizatorjev bodo za priljubljeno cvrtje iz jajc in špargljev porabili okrog 30 kilogramov špargljev in prav toliko suhomesnatih izdelkov ter več kot 2000 jajc. Fritaja, ki bo zadostovala za 450 do 500 obiskovalcev, bo največja, kar so jih do zdaj spekli v Istrski kleti, obljubljajo.

Na ponedeljkovem kulinaričnem dogodku, poimenovanem Okusiti špargo, bo jedi iz špargljev predstavilo od 20 do 25 kuharskih mojstrov iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Med drugim bo mogoče poskusiti piro s šparglji s Krasa, žepke z domačo kozjo skuto in špargljevo omako iz Komna ter špargljeve sladice, napovedujejo organizatorji, društvo Slow food Primorska.

Kuharski dvoboj
Kako pripraviti špargljeve prigrizke bodo gostje delavnice sredozemske kuhinje spoznali v torek v Manžanu. V sredo se bosta v pripravi jedi iz špargljev na kuharskem dvoboju pomerila dva amaterska kuharja. V četrtek bo špargljev jedilnik na mizi vodenega kulinaričnega večera v Pomjanu. Tu se bo dan pozneje festival špargljev zaključil s pripravo največje istrske fritaje iz šparg.