Z Obamo je nedvomno zavel nov veter - tudi v Ovalni pisarni. Foto: EPA
Z Obamo je nedvomno zavel nov veter - tudi v Ovalni pisarni. Foto: EPA

Obvezne obleke in kravate so tako, vsaj kar se tiče Ovalne pisarne, stvar preteklosti. Časopis še piše, da se Obama od svojega predhodnika razlikuje tudi po svojih vsakodnevnih navadah in urniku.

Delovnik Obama namreč začenja šele okoli 9. ure - dve uri pozneje kot prejšnji ameriški predsednik George Bush. Novi predsednik ZDA sicer dan začenja ob 6.45 z dvigovanjem uteži in vzdržljivostim treningom, za kar si je Bush čas vzel šele opoldne.

V Ovalni pisarni bi lahko gojili orhideje
Tako zajtrk kot tudi večerjo si Obama praviloma privošči skupaj z družino, soprogo Michelle in hčerkama Malio in Sasho, pri čemer zjutraj tudi pomaga hčerki pripraviti vse za šolo, zvečer pa se po navadi po večerji še vrne nazaj v Ovalno pisarno, kjer skupaj s sodelavci do 22. ure pregleduje dokumente za prihodnji dan.

Temperatura v pisarni je, odkar v njej sedi Obama, precej višja, kot je bila v Bushevih časih, kar je eden izmed Obamovih tesnih sodelavcev komentiral z besedami: "Je pač iz Havajev, prav?" in dodal, da je v Ovalni pisarni po novem tako toplo, da bi lahko v njej "gojil orhideje".

K. S.