Foto:
Foto:
Tako je bila videti Washingtonova sekvoja po požaru leta 2003.
V nacionalnem parku Sequoia raste veliko visokih sekvoj, med njimi sta tudi General Sherman in Washingtonova sekvoja.

Zaradi mrzle zime in snega se je njeno "zdravstveno stanje" izredno poslabšalo.

Tako imenovano Washingtonovo drevo v nacionalnem parku Sequoia je zdaj visoko samo še 35 metrov, saj ga je leta 2003 skoraj uničil požar, zdaj pa ga bodo do konca uničile snežne nevihte, ki divjajo v okolici.

Ta sekvoja je bila nekoč visoka 80 metrov, menijo pa, da je stara najmanj dva tisoč let. Gozdarji pravijo, da bo ta ostra zima pogubna za drevo, saj veje ne zmorejo prenašati težkega bremena, to je snega in ledu. Sicer je drevo v sredini votlo že od požara pred dvesto leti.

"Zima je najbolj nevarna za orjaške sekvoje," je dejala strokovnjakinja za gozdove Alexandra Picavet. "To so ogromna drevesa in nosijo izredno težko breme na deblu in vejah. Ko pa k temu bremenu dodate še led in sneg, stres za drevesa postane prevelik," je še dodala. Po njenih besedah se sekvoji ne piše najbolje, a še obstaja majhen žarek upanja, da bo preživela, saj še ima nekaj listja.

Vendar znanstveniki ne morejo temeljito oceniti, kakšno je njeno stanje, saj je od najbližje ceste oddaljena skoraj dva kilometra.

Preveč je snega, da bi lahko prišli do nje, zato bodo videli, v kakšnem stanju je, šele ko se bo otoplilo in bo sneg skopnel. Orjaške sekvoje so po lesni masi največja drevesa na svetu.

Sicer je najvišje drevo na svetu 83 metrov visoka sekvoja General Sherman, ki raste v istem nacionalnem parku kot umirajoče Washingtonovo drevo. Ocenjujejo, da je sekvoja General Sherman stara od 2.300 do 2.700 let.

Nekatere kemijske spojine v drevesu in njegovi skorji ščitijo deblo pred žužki in glivami, ki skrajšujejo življenjsko dobo drugih drevesnih vrst.