Foto: EPA
Foto: EPA

Tokio bo med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto gostil olimpijske igre, od 24. avgusta do 5. septembra pa še paralimpijske igre, so potrdili organizatorji.

Štafeta olimpijske bakle se bo začela v prefekturi Fukušima, v spomin na žrtve jedrske katastrofe v elektrarni Fukushima Daiichi. Ta se je zgodila leta 2011 kot posledica hudega potresa in posledičnega cunamija.

Včeraj so v čast olimpijskemu ognju, ki bo svojo pot začel čez 100 dni, osvetlili najvišji oddajniški stolp na svetu Tokio Skytree - zasijal je v rožnatozlatem odtenku. Foto: EPA
Včeraj so v čast olimpijskemu ognju, ki bo svojo pot začel čez 100 dni, osvetlili najvišji oddajniški stolp na svetu Tokio Skytree - zasijal je v rožnatozlatem odtenku. Foto: EPA

Plamenica, ki bo od novembra 2020 do marca 2021 na ogled v 14. različnih prefekturah, bo 25. marca krenila na pot iz nogometnega centra v Fukušimi, ki je bil v času po katastrofi preurejen v bazo za reševalne operacije, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Štafeta plamenice bi morala sicer na pot kreniti 26. marca letos, a so morali organizatorji zaradi pandemije covida-19 vse dogodke, povezane z olimpijskimi igrami in njihovo izvedbo, prestaviti za eno leto.

Olimpijska bakla bo obiskala 859 mestnih občin v vseh 47 prefekturah, njena pot pa bo trajala 121 dni do otvoritvene slovesnosti 23. julija. Plamenica za paraolimpijske igre bo potovala po državi avgusta. Podrobnosti obeh poti bodo organizatorji oznanili sredi februarja, so še sporočili v izjavi za javnost.

Načrtovanje poti sicer otežuje pandemija, zaradi katere bodo uvedli stroge ukrepe za zagotovitev varnosti vseh sodelujočih.

Potrditev terminov organizacijskega komiteja prihaja v času, ko se Japonska spopada s tretjim valom epidemije. V soboto so po podatkih japonskega ministrstva za zdravje, delo in socialno varnost zabeležili rekordnih 3030 primerov okužbe z novim koronavirusom.