Države članice Evropske unije so v letu 2021 proizvedle več kot tri milijarde litrov sladoleda. Največja proizvajalka je Nemčija, največ sladoleda pa izvozi Francija.
Kako sladkosnedi pa smo Slovenci? Po podatkih statističnega urada je v povprečju vsak od nas polizal 4 litre sladoleda. Lani smo ga izvozili 22 tisoč ton, za 87 milijonov evrov, največ v Združeno kraljestvo. Uvozili pa smo ga 6 ton, za 18 milijonov evrov, največ iz Nemčije.
Lani je liter sladoleda pri nas stal 4 evre, porcija sladoleda s smetano pa skoraj 5 evrov. Maja letos pa je bil kar za 14 odstotkov dražji kot v enakem obdobju lani.
Sladoled v Rimskem cesarstvu sneg s sadjem
Sladoled poznamo že več kot 2000 let. Izumitelj sladoleda ni znan, znano pa je, da so ga uživali že v času Rimskega cesarstva. Takrat so sladoled naredili kar iz snega, mu dodali sadje in sadne sokove ali pa so ga preprosto prelili z medom.
Zgodovinarji ocenjujejo, da se je sladoled razvil iz recepta za sorbet v 16. stoletju. Prvi sladoled iz mleka, smetane, masla in jajc je bil postrežen v Parizu v 17. stoletju.
Kljub veliki izbiri okusov je opaziti, da je še vedno največ povpraševanja po jagodi, vanilji in čokoladi.
Vabljeni k ogledu celotnega prispevka novinarke TV Slovenija Barbare Pirh.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje