Največji festival stand up komedije pri nas ne hrani smeha za poznejše dni. Brez gledaliških rekvizitov, kostumografije, scenografije, koreografije in drugih gledaliških elementov se boste nasmejali do solz. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Največji festival stand up komedije pri nas ne hrani smeha za poznejše dni. Brez gledaliških rekvizitov, kostumografije, scenografije, koreografije in drugih gledaliških elementov se boste nasmejali do solz. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Izseki iz 2. večera Panča 2010

Ljubljansko grajsko dvorišče se je znova izkazalo kot izvrstna lokacija, tako na področju akustike, ravno prav romantičnega vzdušja in možnostjo izbire, iz katerega zornega kota želite pogled na "stand up oder".

Festival Panč, ki bo svoja vrata zaprl v sredo 25. avgusta, je na pol poti do konca. Občinstvo, ki bo festival spremljalo vse štiri dni, se je že zelo dobro ogrelo, vsi tisti, ki si ogledajo nastope le na določen dan, pa tudi niso prikrajšani za razgibavanje trebušnih mišic.

Od politike, seksa, natrena do dela na gradbišču
V drugem festivaskem dnevu smo na odru poslušali priseljenca iz Bosne in Hercegovine Huseina Šakanovića. V slovenščini z bosanskim naglasom nam je v prikupnem stand up slogu izpovedal svojo avtobiografsko izkušnjo, predvsem s področja njegove ni-mi-treba-nič-misliti-službe (delo na gradbišču). Za njim je nastopil Zagrebčan Domagoj Pintarić in postregel z izvirnimi razmišljanji o TV-oddajah, medsebojnih odnosih in izsledkih analize, kako "se ne pride do seksa". Nato je za iskrivo in smehu pritrdilno zavijanje z očmi občinstva poskrbel Miki Bubulj, ki nam je med drugim predstavil teorijo "štirje ženski karakterji, oblikovani glede na kriterij širine ustnic".

Politika v narodno-zabavni himni
Vinko Šimek,
televizijski voditelj, poznan predvsem kot Jaka Šraufciger, je že v svojih televizijskih oddajah uporabljal stand up komedijo kot metodo vodenja. Njegovi panči temeljijo na prepoznavanju resnice iz krutega sveta politike. Občinstvo je uspel nasmejati do solz, sestavil pa je tudi "kritično politično himno", ki jo je odpel ob narodno-zabavnih ritmih. Perica Jerkovič, ki je nastopil za njim, je brez posebnega napora postregel smeh v svojem modernem, izredno prikupnem, razgibanem in izpopolnjenem stand up slogu. Zadnji je nastopil Ivan Šarić, Dalmatinec, ki je še kako spreten pri 'trosenju' stand up šal, saj njegovim komično izvedenim mislim kar ni in ni konca. Je mar res toliko razlik med nakupovanjem moškega in ženske? O ja, o tem smo se prepričali.

Kdo bo nastopil v torek in sredo?
Nocoj bodo nastopili: Janez Trontelj, Krešimir Rich, Klemen Bučan, Marina Orsag, Pedja Bajović in Vid Valič. Predstave bodo zaradi napovedanega dežja potekale v Cvetličarni. Organizatorji sporočajo, da vstopnic na žalost več ni.

V sklepnem večeru festivala bodo nastopili: Dušan Tomić, Sašo Stare, Galla Miklos, Klemen Mauhler, Boštjan Gorenc - Pižama in Scott Capurro. Večer bo najverjetneje prav tako potekal v prostorih Cvetličarne, o čemer bodo organizatorji javnost obvestili na uradni strani festivala.

Vabljeni k ogledu videoposnetka z izseki iz drugega Panč večera 2010 in fotogalerije.

Izseki iz 2. večera Panča 2010