Vprašanje je, kako se bosta Finska in Švedska dogovorili za lastništvo nad razbitinami ladje. Našli so jo namreč v vodah arhipelaga Aaland v Botniškem zalivu, ki je avtonomna regija Finske, njegovi prebivalci pa govorijo švedsko (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Vprašanje je, kako se bosta Finska in Švedska dogovorili za lastništvo nad razbitinami ladje. Našli so jo namreč v vodah arhipelaga Aaland v Botniškem zalivu, ki je avtonomna regija Finske, njegovi prebivalci pa govorijo švedsko (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Veuve Clicquot
Vinska hiša Veuve Clicquot, ki jo je leta 1772 ustanovil Philippe Clicquot-Muiron, je ob koncu 18. stoletja veliko pripomogla k razširjanju priljubljenosti penine med plemstvom v Evropi. Foto: EPA

Eno izmed steklenic so odprli in z navdušenjem ugotovili, da je vino še vedno v izredno dobrem stanju. Šlo naj bi za izdelek znamenite vinske kleti Clicquot, danes Veuve Clicquot, iz francoskega mesta Reims, penino pa naj bi napolnili nekje med letoma 1782 in 1788.

Zanimivo odkritje so iz Finske poslali v Francijo, kjer ga bodo analizirali. Če bo njegova starost potrjena, bo to postal najstarejši še pitni šampanjec na svetu.

Prvo steklenico so spili na "eks"
Steklenice je odkril potapljač Christian Ekstrom, ki je na dnu Baltskega morja, 55 metrov pod gladino, raziskoval ostanke potopljene ladje in med njimi našel penino. Ni se mogel upreti, zato je eno steklenico vzel s seboj na površje, kjer so jo skupaj s kolegi odprli. "Okus je bil fantastičen. Gre za zelo sladek šampanjec, še vedno ima okus po lesu in zelo močen vonj po tobaku. Ko smo ga natočili, so nastali zelo drobni mehurčki," je navdušen pripovedoval.

Idealno okolje - hladno in temno
Penino vinske kleti Clicquot so začeli polniti leta 1772, a vse steklenice so morale nato v kleteh počakati deset let. Proizvodnja je bila nato med francosko revolucijo leta 1789 prekinjena. Enologi menijo, da se penina tudi po toliko letih ni pokvarila zato, ker je imela na morskem dnu odlične pogoje - hladno in temno okolje. Nekateri ugibajo, da je pošiljko najdenega vina francoski kralj Ludvik XVI. poslal ruskemu sodišču.

Če najdene steklenice resnično izvirajo iz konca 18. stoletja, bi imele okoli 40 let starejši datum nastanka od do zdaj znane najstarejše penine, steklenice Perrier-Joueta iz leta 1825. Cena vsake izmed njih bi tako poletela v "nebo", saj bi bila lahko na dražbi prodana za okoli 70.000 evrov, če pa gre resnično za pošiljko Ludvika XVI., bi lahko cena dosegla celo več milijonov evrov.

Kaj bodo naredili z drugimi 29 steklenicami, se bodo odločile finske oblasti. Za zdaj so jih pustili na dnu morja, seveda pa točnega mesta najdbe ne želijo izdati.