Enota deluje v sklopu Pentagona. Foto: Reuters
Enota deluje v sklopu Pentagona. Foto: Reuters

Kot poroča New York Times, je naloga posebne enote za neznane zračne pojave, kot se uradno imenuje, "zaznavati, analizirati, katalogizirati in izkoristiti netradicionalna zračna plovila, ki predstavljajo operativno grožnjo ameriški državni varnosti, in se ogniti strateškim presenečenjem".

Predstavnik Pentagona je obstoj enote potrdil, ob tem pa dejal, da vse, kar lahko reče, je, da je obrambno ministrstvo vzpostavilo enoto, da bi pridobilo "znanje in vpogled v naravo in izvor NLP-jev, pa tudi njihovih operacij, zmožnosti, izvedbe in značilnosti".

V ZDA številni verjamejo v obstoj NLP-jev in da jim vlada to prikriva. Foto: Reuters
V ZDA številni verjamejo v obstoj NLP-jev in da jim vlada to prikriva. Foto: Reuters

Posebna enota naj bi vse izsledke delila z javnostjo v 180 dneh po sprejetju posebnega akta o avtorizaciji obveščevalnih podatkov.

Nekdanji direktor predhodnika obstoječega programa Luis Elizondo pa je za časopis povedal, da je bil program ustanovljen leta 2007, da pa bo nova enota delovala bolj transparentno od prejšnjih tovrstnih programov. "Ni se ji več treba skrivati v sencah," je dejal Elizondo, goreči privrženec teorije o obstoju NLP-jev.

Materiali, ki niso s tega sveta?

Eric W. Davis, astrofizik, ki dela za Pentagonov NLP-program kot zunanji sodelavec vse od leta 2007, je povedal, da je ministrstvu in senatnemu odboru za oborožene sile oktobra podal tajno poročilo o najdbah, povezanih s "plovili, ki niso bila izdelana na tem svetu".

Kot je pojasnil, v določenih primerih analiza materialov ni mogla ugotoviti njihovega vira, zaradi česar je sklenil, da omenjenih materialov ni izdelal človek.

Aprila je ameriško obrambno ministrstvo dalo pooblastilo za objavo treh posnetkov ameriške mornarice, ki domnevno prikazujejo NLP-je, kako lebdijo na nebu. En posnetek izvira iz leta 2004, druga dva pa iz leta 2015, čeprav v javnosti krožita že kar nekaj let po tem, ko jih je neznani vir spravil v javnost.

Posnetek je aprila komentiral tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki pa se je zdel skeptičen. "Samo sprašujem se, ali je resničen. Ker to je bombastičen posnetek," je dejal.