Za knjigo je lepo skrbela. Foto: AP
Za knjigo je lepo skrbela. Foto: AP

Kopija knjige Coins You Can Collect, ki jo je leta 1967 napisal Burton Hobson, se je po dolgih letih vrnila v svoj prvotni dom – javno knjižnico Plymouth, ki je v severovzhodni Pensilvaniji. Anonimna bralka, ki si jo je izposodila pred pol stoletja, je knjigo povratnico pospremila tudi s pismom, del njega je napisan, kot bi ga spisala knjiga sama.

"Pred 50 leti (da, 50!), si me je leta 1971 iz te knjižnice izposodila deklica, ki ni vedela, da se bodo iz Plymoutha izselili," je bilo zapisano v pismu, knjiga pa je še poudarila, da se take stvari otrokom takrat niso povedale. "Kot vidite, je zame lepo skrbela," se je nadaljevalo pismo, v katerem je knjiga razložila tudi, da je bila zaradi pogostih selitev velikokrat pospravljena, vendar pa je bila vedno obkrožena z drugimi knjigami, poroča AP.

Direktorica knjižnice je predlog anonimne avtorice pisma upoštevala. Foto: AP
Direktorica knjižnice je predlog anonimne avtorice pisma upoštevala. Foto: AP

Zamudnica je predlagala, da se bankovec porabi za odplačanje dolgov drugih otrok

Avtorica pisma je potem zapisala, da je izposojeno knjigo že velikokrat želela poslati nazaj, a ji to nekako nikoli ni uspelo. "V družini so se glede tega stalno šalili. Vsakič, ko smo se preselili, so me vprašali, ali sem vzela 'knjigo iz Plymoutha'." Piska je k pismu priložila tudi bankovec za 20 ameriških dolarjev (17 evrov), priznala pa je, da se zaveda, da denar ne bo poravnal celotnega dolga. "Mogoče lahko odplačate zamudnine nekaterih drugih otrok," je še predlagala anonimna bralka.

Laura Keller, direktorica knjižnice, je razkrila, da je znesek porabila v skladu s predlogom, saj je odplačala dolgove mlade mamice, ki si je ponovno želela izposojati knjige – privilegij izposojanja je namreč ukinjeni, ko zamudnina preseže 5 ameriških dolarjev (4,25 evra). Odločili so se, da bosta tako knjiga kot tudi pismo razstavljena v knjižnici, čeprav pa identiteta zamudnice ostaja skrita, je ta zapisala, da bodo, če bo zgodba objavljena v lokalnem časopisu, njeni prijatelji in družina, vedeli, da gre za njo.