Možni razlog za tako pozno vrnitev v knjižnico Oodi bi lahko tičal v tem, da je rok izposoje potekel mesec dni po invaziji Sovjetske zveze na Finsko novembra 1939 Foto: EPA
Možni razlog za tako pozno vrnitev v knjižnico Oodi bi lahko tičal v tem, da je rok izposoje potekel mesec dni po invaziji Sovjetske zveze na Finsko novembra 1939 Foto: EPA

Na glavnem pultu v osrednji helsinški knjižnici Oodi so našli finski prevod romana Refugees (Begunci) Arthurja Conana Doyla, ki je prvotno izšel leta 1893. To si je nekdo izposodil pred 84 leti. "Rok izposoje je potekel 26. decembra 1939," je pojasnila knjižničarka Heini Strand. Kakšna je povezava med osebo, ki si jo je izposodila, in osebo, ki jo je vrnila, ni znano.

S takšnim primerom se še niso srečali. Po besedah Strand so med izposojami, ki se vrnejo desetletja po roku, običajno knjige, ki jih najdejo ljudje, ko brskajo po predmetih pokojnih sorodnikov. "Ljudje želijo narediti pravo stvar in vrniti knjigo, ki je last knjižnice. Mislim, da je to lepo," je še povedala.

Možni razlog za tako pozno vrnitev bi lahko tičal v tem, da je rok izposoje potekel mesec dni po invaziji Sovjetske zveze na Finsko novembra 1939 – t. i. zimska vojna, ki je divjala med državama, se je končala marca 1940, ko je bila podpisana mirovna pogodba, s katero je Finska izgubila določen del ozemlja. "Vrnitev knjige morda ni bila prva stvar, o kateri je izposojevalec razmišljal," meni knjižničarka.

Vrnjena izdaja zgodovinskega romana, čigar avtor je britanski pisatelj, ki je najbolj znan po svojih zgodbah o Sherlocku Holmesu, je iz leta 1925. Ker je po besedah Strand kakovost starih knjig običajno veliko boljša od novih, bi jo lahko znova dali na voljo javnosti, saj se je vrnila v dobrem stanju.