Like so navdihnile igrače avtorjevega sina – medvedka Puja je Christopher Robin dobil, ko je bil star eno leto. Foto: AP
Like so navdihnile igrače avtorjevega sina – medvedka Puja je Christopher Robin dobil, ko je bil star eno leto. Foto: AP

A. A. Milne, avtor serije knjig o ljubitelju medu, se je v 20. letih prejšnjega stoletja s svojim sinom Christopherjem Robinom pogosto igral na mostu s prvotnim imenom Posingford, ki so ga zgradili leta 1907. Struktura je kmalu postala redno prizorišče, kjer so se odvile številne dogodivščine medvedka Puja in njegovih prijateljev, ki so luč sveta prvič ugledale leta 1926, like pa so navdihnile igrače pisateljevega otroka. Most je sicer sin pokojnega avtorja leta 1997 uradno spremenil v most Poohsticks – igra, s katero so se liki iz zgodbic pogosto zamotili, pri njej pa tekmovalci v reko z mostu vržejo palice, zmaga tisti, čigar palica prva priplava na drugi strani mostu.

Medvedek Pu in njegove pustolovščine s prijatelji že skoraj 100 let zaznamujejo življenja otrok in njihovih staršev. Oboževalci sladkosnedega medvedka pa bodo imeli možnost, da postanejo lastniki enega izmed ključnih predmetov v zgodovini tega lika – pod dražbeno kladivce bo šel ravno podeželski most z juga Anglije. Po besedah Jamesa Rylandsa, iz dražbene hiše Summer Place Auctions, je most oklical za "enega izmed najbolj pomembnih ikoničnih literarnih predmetov, ki obstajajo", poroča AP.

Originalni most je leta 1999 nadomestil nov

Prvotna ocena vrednosti mostu, ki se nahaja v gozdu Ashdown, ki služi za prvotni zgled prebivališča Puja in njegovih prijateljev, se giba med 40.000 in 60.000 funti (med okoli 46.700 in 70.000 evri). "Ko dejansko govoriš o zgodovini ter dodaš čustva in srečo, ki jih je medvedek Pu čez leta prinesel generacijam otrok in odraslih, je to težko oceniti," je še povedal Rylands in je pristavil, da ne bo presenečen, če most iztrži kar četrt milijona funtov (okoli 292.000 evrov). Zanimanje za poseben predmet naj bi bilo po celem svetu, Rylands pa upa, da most ostane v rokah nekoga iz lokalnega okolja.

Originalni most, ki v dolžino meri 8,87 metra, v širino pa 4,5 metra, so sicer leta 1999 porušili, saj je bil zaradi obiskovalcev dotrajan, nadomestila pa ga je nova struktura, ki jo je v veliki meri financiral Disney. Dokler svet krajevne skupnosti ni dal dovoljenja za obnovo, je bil prvotni most ohranjen v Ashdown Forest Centre. Na dražbo gre tako v popolnoma obnovljeni podobi, manjkajoče elemente pa so nadomestili z deli iz lokalnega hrasta.