Galebov je v Rimu več kot v sosednjih obalnih mestih. Foto: EPA
Galebov je v Rimu več kot v sosednjih obalnih mestih. Foto: EPA

Andrea Lunerti, v Rimu znan po lovu na nevarne živali, je za Guardian povedal, da je to poletje preplavljen s klici obupanih prebivalcev, še zlasti zaradi kač, ki jih je letos precej več kot običajno.

"Populacija kač se je pozimi zaradi milih temperatur eksponentno povečala. Če bi bilo mrzlo, ne bi preživele. Potem pa pridejo v mesto iz svojih naravnih okolij, ker je veliko ostankov hrane, in kjer so ostanki hrane, so tudi podgane – njihov glavni plen,” je povedal Lunerti.

Najpogostejši tip kač v Rimu so črnice, čeprav je Lunerti ujel tudi štiri gade. V petek je prejel klic povsem pretresene ženske, potem ko je črnica padla na njeno teraso. Pred kratkim ga je poklicala tudi policija, da bi odstranil kačo, ki so jo našli v bolnišnici v okrožju Parioli.

"Najdete jih na terasah, v vrtovih, šolah," razlaga. "Ena je celo visela s kovinskih vrat dvigala v stanovanjskem bloku in povzročila nemalo panike. Kače zelo dobro najdejo skrivališča v stavbah, potem pa čakajo na pravi trenutek, da se odpravijo na lov za plenom.”

Lunerti klicatelje prosi, naj mu pošljejo posnetke kač, da bi tako lažje ugotovil, ali so strupene ali ne. “Ampak celo nestrupene kače povzročijo preplah, saj poženejo ljudi v paniko," razlaga.

Rim ime že leta velike težave s kopičenjem smeti. Foto: EPA
Rim ime že leta velike težave s kopičenjem smeti. Foto: EPA

Vse večje težave tudi s sršeni

Od leta 2021 v Rimu pogosto opažajo tudi orientalske sršene, vrsto sršena, ki je prišla v Evropo iz severne Afrike in jugovzhodne Azije, gnezda pa se zdaj pojavljajo na okenskih polknih, prezračevalnih napravah in razpokah starodavnih spomenikov v mestnem središču.

Da so se tako namnožili, strokovnjaki prav tako pripisujejo višjim temperaturam in smetem. "Rim se mora resnično lotiti svoje težave s smetmi, sicer bomo videli še precej več kač in sršenov, da ne omenjam podgan in galebov – v Rimu je več galebov kot v Fregeneju (bližnje obalno mestece, op. a.)," opozarja Lunerti.

Ampak, kot izpostavlja, so galebi vsaj pomagali zmanjšati število podgan in kač. "Galeb je ujel kačo in jo odvrgel na teraso. Mesto je postalo prava džungla.”

Rimski mestni svet medtem trdi, da "ni nobene džungle" in da poročila o kačah in drugih vrstah živali "ne vzbujajo nobenega preplaha".

Svetniki so tudi zanikali povezavo med kačami in smetmi, ob tem pa se sklicujejo na podatke Ame, podjetja za ravnanje z odpadki, ki po njihovih besedah kažejo, da se je služba za snago izboljšala, odpadkov pa je precej manj kot v preteklih letih. "Zaradi tega lahko rečemo, da je čistoča mesta najboljša, kar je bila v zadnjih letih," so zatrdili.