Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V živalskem vrtu nemškega mesta Krefeld blizu Düsseldorfa je v 54. letu starosti umrl lenivec, ki je veljal za najstarejšega na svetu. Živalski vrt v Krefeldu je v torkovi izjavi sporočil, da je Jan poginil prejšnji teden. "Njegovi skrbniki so se zelo težko poslovili od njega, saj so ga nekateri poznali in zanj skrbeli že več kot 25 let," piše v izjavi. Lenivec se je v divjini skotil leta 1969. Najprej so ga leta 1986 namestili v hamburški živalski vrt Hagenbeck, preostalih 38 let življenja pa je prebil v Krefeldu.

Leta 2021 je Jan zaslovel, ko je bil vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejši lenivec v človeški oskrbi. Naslov je prej nosil še en lenivec v Nemčiji, Paula, ki je živela v živalskem vrtu vzhodnega mesta Halle. Najstarejša je postala oktobra leta 2019, ko je dopolnila 50 let.

Vzdevka rekordni lenivec pa mu niso nadeli le zaradi zavidljive starosti, ampak tudi zaradi izjemno velikega števila potomcev, ki jih je zaplodil. Jan je v Krefeldu s samicama Lolito in Trine zaplodil 22 mladičev, kljub visoki starosti pa je letos s Trine dobil še zadnjo potomko.