Vrane lahko tudi v naravnem okolju dočakajo visoko starost. Foto:
Vrane lahko tudi v naravnem okolju dočakajo visoko starost. Foto:
Starost ptičev, ki živijo v naravi, je zelo težko določiti. Foto: EPA

Tato je leta 1947 našel oskrbnik pokopališča, potem ko je med nevihto padla iz gnezda. Ker je bila poškodovana in ni mogla leteti, jo je oskrbnik odnesel k družini Manetta.

Manettovi so bili namreč znani po tem, da znajo oskrbeti ranjene živali. Pri njih je Tata tudi preživela večji del svojega življenja, dokler je niso pred petimi leti podarili Kristine Flones, saj sami niso mogli več skrbeti zanjo.

Zaradi poškodovanega krila ni nikoli znala leteti, zato je bila za Manettove kot hišni ljubljenček. Tudi svoja zadnja leta je bila Tata še vedno živahna in predvsem glasna ptica

Starost ptic je težko oceniti
Tudi znani ornitolog Kevin McGowan, ki že 20 let preučuje vrane, meni, da je bila Tata zelo stara. "Navadno je težko oceniti, koliko je neka divja ptica stara, vendar v tem primeru ni nobenih težav," meni strokovnjak za ptice. Dodaja: "V naravi sem že videl ptice, ki so bile stare okrog 30 let, starejših pa ne, kar pa ne pomeni, da to ni mogoče. V okolju, kjer ni plenilcev, nalezljivih bolezni ali česa podobnega, lahko ptice živijo zelo dolgo, tudi več kot 50 let."