Slavna fotografija, ki je sprožila iskanje, kdo sta 'glavna junaka' na njej. Foto: Rich Lam
Slavna fotografija, ki je sprožila iskanje, kdo sta 'glavna junaka' na njej. Foto: Rich Lam
Nemiri v Vancouvru
Vancouvrska policija je morala ob izbruhu nemirov uporabiti celo solzivec, zdravniško pomoč je poiskalo več kot 100 ljudi. Župan Gregor Robertson je nasilje označil za "sramotno" in "nezaslišano". Foto: Reuters

Hokejisti Bostona so v četrtek na odločilni sedmi tekmi premagali domače idole iz Vancouvra in kot zmagovalci Lige NHL visoko v zrak dvignili tako cenjeni Stanleyjev pokal. Po tekmi pa se prebivalci mesta, ki je lani gostilo zimske olimpijske igre, niso izkazali, saj so požigali avtomobile, prevračali smetnjake in razbijali izložbe.

A med vsemi fotografijami obsednega stanja je globoko v srca številnih ljudi po vsem svetu stopila tista, na kateri je videti, da se neznani mladi par na tleh poljublja, kot da ni opazil besneče množice in policije, ki jo je skušala razgnati.

Ljubezen Kanadčanke in Avstralca
Ob današnjem hitrem razvoju svetovnega spleta zaljubljenca seveda nista dolgo ostala neznanka, na dan pa je prišla tudi zgodba za fotografijo. Prizor, ki je privabil nasmešek na obraze številnih, sta "zakrivila" Kanadčanka Alex Thomas, študentka na univerzi v Ontariu, in njen 29-letni avstralski fant Scott Jones, ki se jima niti sanjalo ni, da je njun objem obkrožil svet.

Želela sta le stran
Dan po nemirih sta presenečena dejala, da sta se le nekaj trenutkov pred porazom Canucksov odpravila iz središča mesta, a sta bila prepozna in policisti so Alex nenadoma podrli na tla. "Bila sem prestrašena. Nenadoma so me zrušili in sanjalo se mi ni, kaj se dogaja," se je spominjala.

Jones je dodal, da nista vedela, zakaj ju je policija potisnila na tla in se ju lotila s ščiti. "Po naključju sva postala njihovi tarči, a sploh nisva bila agresivna. Nato so le odšli mimo naju, midva pa sva v strahu še nekaj časa obležala na tleh. Želel sem le pomiriti Alex, ki je bila precej histerična, v tistem trenutku pa je očitno nastala omenjena fotografija ... Pomembno je, da sva oba ostala cela," je dejal Avstralec.

"To je tipično zanj"
Kdo je par na fotografiji, ki je na prvi pogled videti, kot bi z ljubeznijo skušal ustaviti nasilje pred seboj, je razkril Jonesov oče, ki je podatek objavil na Facebooku. "To je moj sin. Zaploskajmo njunemu sporočilu: pomembna je ljubezen, ne vojna," je zapisal ob fotografiji, ki jo je posnel samostojni fotograf Rich Lam.

Parček se je spoznal šele pred nekaj meseci, ljubezen med njima pa je zaživela pred kratkim. "Takšna dejanja so povsem tipična zanj, saj je vedno živel nekoliko odmaknjen od sveta. Nikoli ni bil pozoren na dogajanje okoli sebe," je o sinu Scottu, ki se v Kanadi preživlja kot natakar, dejala njegova mati.

Spodaj lahko poslušate pogovor z Alex in Scottom (v angleškem jeziku).