Japonska miselna igra je obnorela ves svet - tudi avstralske porotnike. Foto: EPA
Japonska miselna igra je obnorela ves svet - tudi avstralske porotnike. Foto: EPA

Sojenje nekima prekupčevalcema z mamili v Avstraliji je sodnik razveljavil, ko je ugotovil, da porotniki med predstavljanjem dokazov igrajo sudoku.

Sodnik je postal pozoren na porotnike, ko je opazil, da v svoje beležke pišejo navpično namesto vodoravno. Ko jih je o tem vprašal, je predsednik porote priznal, da se je štiri ali pet porotnikov z japonsko igrico ukvarjali večino časa med sojenjem.

Proces proti dvema domnevnima prekupčevalcema z mamili, ki jima grozi dosmrtna zaporna kazen, je trajal že 66 dni in davkoplačevalce stal več kot milijon avstralskih dolarjev.

"Pomaga mi, da ostanem zbran," je sodniku v svoj zagovor menda dejal predsednik porote. "Nekateri dokazi so precej zapleteni in težko je ostati zbran ves čas, sudoku pa me ne moti preveč pri spremljanju procesa," je dodal.

"Porotniki so neke vrste razsodniki dejstev in zelo sem razočaran, da našim strankam niso omogočili pravičnega sojenja," je dejal odvetnik enega od obtožencev Robyn Hakelis. Novo sojenje naj bi se začelo čez nekaj tednov. Sodišče proti porotnikom zaradi igranja sudokuja ne more ukrepati.