Se bodo nemški psi v prihodnje morali več gibati? Foto: Reuters
Se bodo nemški psi v prihodnje morali več gibati? Foto: Reuters

Po mnenju ministrice je čas, da država jasneje poskrbi za pravice psov, ki niso le igračke, ampak živa bitja, ki si zaslužijo zaščito. Zakon predvideva, da morajo lastniki pse peljati na sprehod vsaj dvakrat na dan in vsakič za vsaj eno uro. Poleg tega lastniki psov ne bodo smeli puščati samih doma za več kot en dan, prepovedane pa so tudi dolge verige in premajhne kletke za pse.

Zakon, ki ga mora sicer še potrditi parlament, je že sprožil burne odzive. Največ ljudi se sprašuje, kako bo zakon sploh izvršen, saj ima skoraj 20 odstotkov nemških gospodinjstev psa. Ministrica je na vprašanja odgovorila, da bodo za izvršitev zakona skrbeli lokalni in zvezni nadzorni organi.

Ni še jasno, če bo zakon predvideval različno količino gibanja glede na pasmo psa. Foto: Reuters
Ni še jasno, če bo zakon predvideval različno količino gibanja glede na pasmo psa. Foto: Reuters

Mnogi lastniki psov so ogorčeni nad tem, da poskuša zvezna vlada nadzorovati in narekovati njihovo skrb za pse. “Zdi se mi zelo pokroviteljsko, da mi nekdo govori, kako dolgo in kako moram sprehajati svojega psa. In kdo bo to sploh nadzoroval? Me bodo moji sosedje prijavili policiji, ker ne sprehajam psa po navodilih? Moj pes sploh ne zmore dve uri na dan hoditi," je bil do zakona kritičen lastnik psa iz Berlina.

Vlada bo še predstavila natančno implementacijo zakona, a jasno je, da bo moral vsebovati številne izjeme za bolne in ostarele pse. Nad predlogom ministrice je ogorčenih tudi nekaj članov njene lastne stranke CSU, ki so od nje že zahtevali podrobnejša pojasnila.