Šavkat Mirzijojev ni običajen predsednik. Foto: Reuters
Šavkat Mirzijojev ni običajen predsednik. Foto: Reuters

Vlada predsednika Šavkata Mirzijojeva je sodržavljane opozorila, naj ne dovolijo, da se njihovi vrtički zarastejo, saj bodo v nasprotnem primeru morali plačati trikratno višino zemljiškega davka, pisanje tamkajšnjih medijev povzema BBC. Uradniki se bodo tako dvakrat letno ustavili v vsakem gospodinjstvu in "preučili zanimanje družine za kmetovanje, postavitev tople grede ter rejo živine ali perjadi".

Če bodo pristojni, med katerimi bodo davčni inšpektorji, policisti in tožilci, ugotovili, da določeno gospodinjstvo svojega koščka zemlje ne izrablja učinkovito, bodo morali plačati kar trikrat več davka od običajnega.

Mirzijojev, ki se je na oblast povzpel decembra leta 2016 po smrti predhodnika Islama Karimova, je nedavno izrazil ogorčenje nad tem, da se ljudje raje odločajo za nakup živil, kot da bi jih pridelali doma. "Žal mi je, da moram to reči, a ljudje so nehali trdo delati. Uzbekistanci moramo imeti dobro ohranjene vrtičke," je dejal prejšnji teden.

Pri tem je dober zgled tudi sam. Del predsedniške palače je namreč tudi kokošnjak, v katerem je kar 110 kokoši, Mirzijojev pa njihova jajca redno pošilja v svojo rojstno vas, od koder v zameno dobi meso in jogurt. Dejal je tudi, da vsak konec tedna s svojimi otroki sam počisti kokošnjak. "Čeprav sem predsednik, to ne pomeni, da sem drugačen. Vsak dan je treba delati," je njegov moto.