Idejo je dobila med študijem. Foto: Reuters
Idejo je dobila med študijem. Foto: Reuters
Ima podporo družine. Foto: Reuters
Ima podporo družine. Foto: Reuters

V Claudii Callizayi je ljubezen do umetnosti vzcvetela, ko je v otroštvu kamne z njiv blizu doma uporabila za risanje. Čeprav je sprva mislila, da bo postala učiteljica, je svoj poklic našla, ko se je učila o umetnosti zgodovini, kjer se je srečala z raznovrstnimi umetninami, kot sta kip Miloške Venere in slika Mone Lize. Med študijem likovne umetnosti se je domislila, da bi slavnim ikonam ženske lepote dodala poteze in obleke andskih žensk.

Eno je že prodala. Foto: Reuters
Eno je že prodala. Foto: Reuters

Med drugim je preobrazila tudi umetnino Leonarda da Vincija – ustvarila je delo z imenom Cholita Mona Liza. Cholita je običajno ženska, ki pripada južnoameriški skupnosti Kečvancev in Ajmarancev. Tako je po zaslugi 32-letne Ajmaranke Mona Liza dobila podobo bolivijske staroselke.

Kljub nekaterim podobnostim z originalom pa se ta od njega razlikuje predvsem po opravi – Cholita Mona Liza namreč nosi tradicionalno pokrivalo bolivijskih žensk, odeta pa je tudi v barvito ruto. "Na svetu je veliko žensk, ki se oblačijo različno. Sem Cholita in rekla sem si, da mora biti tudi Mona Liza kot jaz. Oblekla sem jo kot andsko žensko," je dejala Callizaya, ki sicer dela na ministrstvu za kulturo, pri njenem poslanstvu pa jo podpira tudi družina.

Na študentski razstavi je že prodala eno izmed dveh svojih Mona Liz.