Medtem ko se Slovenci na svoje odpravijo povprečno malce po 30. letu, gredo ženske iz hiše staršev že pred tem. Foto: Pixabay
Medtem ko se Slovenci na svoje odpravijo povprečno malce po 30. letu, gredo ženske iz hiše staršev že pred tem. Foto: Pixabay

Statistični organ Evropske unije Eurostat je delil statistiko, ki prikazuje, kdaj se mladi Evropejci odselijo na svoje. Najvišje povprečje imajo države južne in vzhodne Evrope. Kraljuje Hrvaška, kjer je bila povprečna starost za odhod od doma 33,4 leta, sledita Slovaška s 30,8 leta in Grčija s 30,7 leta.

V severnoevropskih državah mladi dom zapustijo prej. Na Finskem v povprečju pri 21,3 leta, na Švedskem pri 21,4 leta in na Danskem pri 21,7 leta. Leta 2012 je sicer najnižje povprečje imela Švedska, kjer so se prebivalci povprečno odselili pri 19,9 leta.

V Sloveniji povprečna starost znaša 29,4 leta. Medtem ko se Slovenci na svoje odpravijo povprečno malce po 30. letu, gredo Slovenke iz hiše staršev že pred tem. V vseh državah EU-ja obstaja sicer večja verjetnost, da se bodo ženske iz otroških domov izselile v mlajših letih kot moški. V EU-ju moški običajno zapustijo dom pri 27,3 leta, ženske pa pri 25,4 leta.

Več kot četrtina 25-letnikov v Nemčiji je lani še vedno živela pri starših, enako velja za 9,2 odstotka 30 let starih Nemcev in Nemk. Podatki nemškega statističnega urada so pokazali, da sinovi še doma živijo dlje kot hčere – mladeniči so bili ob izselitvi v povprečju stari 24,5 leta, mladenke pa 23. Splošna povprečna starost za izselitev v Nemčiji je bila 23,8 leta, kar je razmeroma zgodaj v primerjavi s celotno Evropsko unijo, kjer je povprečna starost 26,4 leta.

V zadnjem desetletju se je povprečna starost mladih, ki se odselijo od staršev, povečala v 14 državah EU-ja, najbolj na Hrvaškem (1,8 leta), Grčiji (1,7 leta) in Španiji (1,6 leta).