Niue je država v Južnem Tihem oceanu, ki leži okoli 2.400 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije in ima 1.625 prebivalcev. Gre za samoupravno ozemlje s tesnimi vezmi z Novo Zelandijo.

Otok se le redko znajde v svetovnih novicah, zato je bilo toliko bolj zanimivo, ko so lani poročali, da so dobili novega prebivalca divjega racmana, ki je bil tudi edini racman ali raca na otočku. Po hudem neurju se je januarja lani pojavil na Niueju, a ne vedo, kako lahko da je priletel z Nove Zelandije, Tonge ali kakšnega drugega otoka ali pa ga je v nov dom prinesel veter, piše BBC.

Hitro je postal krajevna senzacija živel je v mlaki ob cesti, saj na otoku ni nobenih rek ali jezer. Domačini so mu pogosto metali hrano najraje je imel grah, koruzo in oves in ga obiskovali, gasilci pa so s škropljenjem skrbeli, da voda v luži nikoli ni izginila. Prinesli so mu celo raco, da bi se parila, a načrt ni uspel. Spoprijateljil pa se je s petelinom, kokošmi in pticami vrste weka, ki so živele ob njegovi luži, tako da so domačini prepričani, da je bil sicer res edini racman na otoku, a nikakor ni bil osamljen.

Njegovo življenjsko pot so v nedeljo končali potepuški psi, od Trevorja pa se mnogi poslavljajo s sporočili na Facebookovem profilu, ki so mu ga ustvarili.