Proučevanje človeške anatomije še dandanes predstavlja temelj študija medicine. Foto: Media Group
Proučevanje človeške anatomije še dandanes predstavlja temelj študija medicine. Foto: Media Group

Po uspešnih predstavitvah v številnih evropskih in svetovnih prestolnicah in velemestih bodo 12. aprila na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču odprli razstavo Bodies Revealed - Razkrita telesa, ki jo je doslej videlo že 30 milijonov obiskovalcev.

Že stari Egipčani preučevali človeško anatomijo
Razstava je delo podjetja Premier Exhibitions iz Atlante v ameriški zvezni državi Georgia, ki velja za vodilnega promotorja razstav človeške anatomije. Temeljni namen razstave Razkrita telesa je dati edinstven vpogled v zgradbo človeškega telesa z izobraževalno noto za obiskovalce vseh starosti. Zgodovinski viri pričajo, da so že stari Egipčani raziskovali posamezne organe, prav proučevanje človeške anatomije pa še dandanes predstavlja temelj študija medicine.

Na razstavi Razkrita telesa, ki bo v Ljubljani do 16. septembra, si lahko obiskovalci ogledajo celotne primerke človeškega telesa ter več kot 180 primerkov posameznih organov in delov, ki so ohranjeni s pomočjo procesa polimerizacije. Gre za balzamiranje pred kratkim umrlega človeka, pri katerem vodo v tkivih zamenjajo s tekočo plastiko; s pomočjo vakuuma se plastika strdi in omogoča impregnacijo. Končni izdelek tega postopka pa je presenetljivo realističen model človeškega telesa z detajli na molekularnem nivoju.