Lady Gaga je tista, ki prepeva najbolj 'nalezljive' pesmi. Foto: Reuters
Lady Gaga je tista, ki prepeva najbolj 'nalezljive' pesmi. Foto: Reuters

Pesmi, ki se nehote zasidrajo v naš spomin in se ponavljajo kot stara plošča, so običajno zelo spevne in preproste ter nam največkrat sploh niso všeč, zato jih želimo čim prej pozabiti. Znanstveniki pravijo, da smo pri tem najuspešnejši, če zaposlimo naše možgane.

'Razmigavanje' možganov z miselnimi igrami naj bi nadležne pesmi izbrisalo iz spomina. Znanstveniki priporočajo reševanje anagramov (ko iz črk ene besede sestavimo drugo), ki pa ne smejo biti ne prelahki ne pretežki. Prav tako pa naj bi pomagalo tudi branje romanov.

"Ključ do uspeha je v tem, da moramo poiskati ravno pravšnji izziv za naše možgane," je za The Telegraph povedal glasbeni psiholog Ira Hyman. Če je naloga prelahka, pesmi ne bomo pozabili, če pa je naloga pretežka, obstaja verjetnost, da si bomo pesem kmalu spet začeli prepevati.

Strokovnjaki so do ugotovitev prišli s številnimi poskusi. Prostovoljce so izpostavili 'nalezljivim' pesmim Beatlesov, Lady Gaga in Beyonce, ob tem pa so morali opravljati različne naloge - med drugim so reševali sudoku, labirinte in anagrame. Kot najboljša rešitev za to, da nam neka pesem ne ostane v glavi, so se izkazali prav zadnji.

Raziskovalci iz Univerze Western Washington so razkrili tudi, kateri glasbeniki so tisti, ki se ljudem najpogosteje 'zataknejo' v glavi. Na prvem mestu je Lady Gaga s pesmimi Alejandro, Bad Romance, Just Dance in Paparazzi, visoko se je uvrstila tudi pesem Katy Perry California Girls in pesem Soul Sister skupine Train. Nekatere druge pesmi, ki jih ljudje pogosto ne morejo spraviti iz glave, so še: Waterloo (Abba), Changes (David Bowie) in Hey, Jude (The Beatles).