Pogled iz Sene na Eifflov stolp. Foto: Reuters
Pogled iz Sene na Eifflov stolp. Foto: Reuters

V Seni se bodo tako za odličja pomerili tudi na olimpijskih igrah, saj bodo po reki del poti opravili olimpijski tekmovalci v triatlonu, maratonskem plavanju in paratriatlonu. Od leta 2025 naprej pa naj bi bila tri območja ob reki dostopna tudi za meščane in obiskovalce. Eno izmed njih je v središču Pariza v bližini otoka Ile Saint-Louis, drugi dve pa na vzhodnem in zahodnem koncu mesta.

Pierre Rabadan, namestnik pariške županje, je dejal: "Ko bodo ljudje videli, da športniki plavajo v Seni in zaradi tega nimajo nikakršnih zdravstvenih težav, jih bo to prepričalo, da se tudi sami namočijo v njej. To je naš prispevek za prihodnost." Celotni projekt očiščenja in prenove obrežja Sene je bil vreden 1,4 milijarde evrov, piše BBC.

Tako kot v številnih drugih velikih mestih se je tudi v Parizu kakovost vode v reki močno poslabšala zaradi industrijskih odplak in povečevanja števila prebivalstva. Plavanje v Seni je bilo tako leta 1923 prepovedano, a vsakoletno tekmovanje v prečenju reke je kljub temu potekalo še do druge svetovne vojne.

Glavna težava, s katero so se oblasti spoprijemale ob čiščenju Sene, je bila kanalizacija, ki je ob vsakem obilnem deževju začela odtekati v reko. Težavo so rešili z velikim podzemnim rezervoarjem, ki bo ob močnem deževju deloval kot odtok. Eno izmed gradbišč omenjenega rezervoarja je tudi pred bolnišnico Pitie-Salpetriere, v kateri je leta 1997 po prometni nesreči umrla britanska princesa Diana.

Seno bodo uporabili tudi na odprtju olimpijskih iger prihodnje leto. Foto: EPA
Seno bodo uporabili tudi na odprtju olimpijskih iger prihodnje leto. Foto: EPA

Samuel Colin-Canivez, glavni inženir za kanalizacijo na pariški mestni upravi, je dejal: "Do zdaj je bila Sena varnostni ventil za kanalizacijski sistem. Če odpadne vode občasno ne bi spustili v reko, bi se vrnila v domove ljudi. Zdaj pa bo odvečna voda prišla do rezervoarja, kjer se bo lahko skladiščila dan ali dva, torej toliko časa, da se bo sistem znova normaliziral. Nato se bo voda kot običajno odvajala v čistilne naprave."

Veliki bazen bo začel delovati naslednje leto. To pomeni, da Sene ne bo mogoče uporabiti le kot prizorišče olimpijskih iger, ampak bo lahko imela vlogo tudi pri slovesnosti ob odprtju iger.

V Parizu sicer že 20 let v poletnih mesecih delujejo pariške plaže, saj določene dele rečnih nabrežij preuredijo in nanje nasujejo pesek, postavijo senčnike in igrala. Vendar pa je bilo kopanje v reki do zdaj dovoljeno le na severu mesta, v kanalu de l'Ourcq.