Kosorjevo je Severina izzvala v modnem in političnem smislu, ugotavljajo pri Večernjem listu. Foto: EPA/Večernji list
Kosorjevo je Severina izzvala v modnem in političnem smislu, ugotavljajo pri Večernjem listu. Foto: EPA/Večernji list

Priljubljena hrvaška pevka se je v soboto udeležila sklepne prireditve hrvaškega tedna mode in poleg modne poskrbela še za politično izjavo. Na suknjič, ki ga je nosila v kombinaciji s svileno obleko, si je "Seve" nataknila še broško, na kateri je bilo zapisano februarsko število brezposelnih na Hrvaškem - 317.625.

Severina se je odločila, da si na suknjič pripne broško le nekaj dni po tem, ko so socialdemokrati v hrvaškem saboru razjezili Kosorjevo, saj so ji predlagali, naj številko svojega mobilnega telefona spremeni v 317625. Na ta način so želeli predvsem kritizirati vlado zaradi vse večje brezposelnosti v državi.

Severina Jadranki (in Cerkvi) ne prizanaša
Tako je popdiva poglobila polemiko s političnim vodstvom države in njihovimi političnimi potezami. Še posebej s premierko Jadranko Kosor, s katero se ni strinjala že glede sprejetja spornega zakona, ki prepoveduje oplojevanje z metodo zamrznjenih zarodkov, saj "pevka sočustvuje s tistimi, ki lahko očetje in matere postanejo le na ta način", piše Večernji list.

Severina je pozvala Kosorjevo, naj spremeni zakon o umetni oploditvi, "če si upa". Predsednica vlade pa je odgovorila, da ne bo komentirala, kaj govori "neko dekle z vasi", s čimer se je navezala na Severinino uspešnico "Djevojka sa sela". Severina pa je tedaj tudi na svojih koncertih pozivala privržence, naj vzklikajo premierkino ime, ob tem pa dejala: "Jadranka, pomagaj. So težki časi".

Splitska pevka je med drugim razjezila tudi Rimskokatoliško cerkev na Hrvaškem, ko je na predstavitvi svojega zadnjega albuma "Zdravo Marijo" hodila v majici s podobo Matere Božje. Med zadnjimi ameriškimi predsedniškimi volitvami je nosila obleko s podobo ameriškega predsednika Baracka Obame.

Pri Pahorju Kosorjeva nosila "Hrvaško"
Pri omenjenem časniku so zapisali, da Severina na ta način Kosorjeve ni izzvala le v političnem, ampak tudi v modnem smislu, saj naj bi bila premierkina "komunikacija z broškami" le bleda kopija izjav, ki jih je z broškami sporočala nekdanja ameriška zunanja ministrica Madeleine Albright.

Broška je najopaznejši modni dodatek predsednice hrvaške vlade, ki z nenavadnimi oblikami brošk pošilja določena sporočila, kot je bila na primer broška s podobo Hrvaške na srečanju s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem ali s podobo metle na začetku njenega mandata, s katero naj bi napovedala, da je prišel čas za veliko čiščenje.

Kot so poročali hrvaški mediji, Severina ni želela komentirati svojega modnega dodatka, dejala je le, da so "broške v modi".