S smehom nad težave in nad kilograme Foto:
S smehom nad težave in nad kilograme Foto:
Zaradi hitre hrane se ljudje redijo. Shujšajo pa lahko s pomočjo smeha.
Poleg športa lahko zaužite kalorije lahko odpravite tudi s smehom.

Čeprav smeha, ko gre za porabo kalorij, ne moramo primerjati s tekom, kolesarjenjem in dvigovanjem uteži, znanstveniki trdijo, da lahko s 10- do 15-minutnim smehom na dan porabite od 10 do 40 kalorij, kar je enako koščku zaužite čokolade.

Za tiste, ki se vsak dan smejejo najmanj 10 minut, je letna poraba kalorij enaka, kot če bi shujšali dva kilograma na leto. To je izjavil dr. Maciej Buchowski iz Medicinskega centra univerze Vanderbilt v Nashvilleu na evropski konferenci, posvečeni debelosti. Smeh je kriv, da se ljudje dobro počutijo, prav tako pa velja za najboljše zdravilo.

Buchowski meni, da so on in njegovi kolegi prvi na svetu izmerili količino energije, ki jo potrebujemo za smejanje. Za raziskavo so izbrali 100 ljudi, ki so jim izmerili porabo energije tako, da so jih v parih poslali v metabolično komoro, kjer sta si morala ogledati odlomke iz komedij. Zaprt prostor je omogočil znanstvenikom, da so lahko izmerili, koliko energije proizvaja smeh. Medtem so spremljali tudi delovanje srca.

Udeleženim v poskusu niso povedali, kakšen je cilj poskusa. Dali so jim le navodilo, da se ne smejo pogovarjati in premikati. Kot je še povedal Buchowski na kongresu, je težko ujeti iskren smeh, če ljudem poveste, da boste opazovali njihov smeh, saj bi se ti začeli prisiljeno smejati.

Sicer pa je na štiridnevnem evropskem kongresu, posvečenemu debelosti, sodelovalo dva tisoč znanstvenikov iz 80 držav.