Predsednika in šopek rož za ogromno mizo. Foto: EPA
Predsednika in šopek rož za ogromno mizo. Foto: EPA

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je pojasnil, da je Macron ob prihodu v Kremelj zavrnil testiranje z ruskim testom na novi koronavirus. Odločitev za ogromno ovalno mizo, za katero sta sama sedela predsednika, je bila tako posledica skrbi za zdravje predsednika Putina, je dodal.

Francoski vir blizu predsedniku Macronu je sicer že v četrtek za Reuters sporočil, da je Macron zavrnil testiranje zaradi bojazni pred dostopom do njegove DNK. "Nismo mogli sprejeti, da bi dobili v roke predsednikov DNK," je sporočil vir.

Sorodna novica Putinova petmetrska miza za dva: izkazovanje moči ali strah pred covidom?

Drugi vir je povedal, da je Macron opravil PCR-test v Franciji, nato pa je hitri test v Rusiji opravil še njegov osebni zdravnik, vendar to ni zadostilo ruskemu protokolu. Ruske oblasti naj bi Macronovi ekipi sporočile, da je zahteva po dodatnem PCR-testu posledica Putinovega življenja v "strogem zdravstvenem mehurčku", navaja Forbes.

Številni komentatorji so pred nedavnimi pojasnili ugibali, da želi Putin s posedanjem Macrona tako daleč stran od sebe izkazovati svojo moč. Peskov je navedbe zanikal, rekoč da scenografija srečanja ni imele povezave s politiko. Kljub temu da sta voditelja sedela skoraj pet metrov narazen, Peskov še zagotavlja, da to ni vplivalo na pogovore.