Diamant Enigma se bo, če gre verjeti napovedim milijarderja Hearta, kmalu preimenoval v precej manj visokozveneče HEX.com. Foto: Reuters
Diamant Enigma se bo, če gre verjeti napovedim milijarderja Hearta, kmalu preimenoval v precej manj visokozveneče HEX.com. Foto: Reuters

"Ta posebna vrsta črnega diamanta naj bi nastala bodisi zaradi meteornih udarcev, ki so povzročili naravno kemično odlaganje hlapov, bodisi zaradi eksplozij supernov, ki so tvorile asteroide z diamanti, ti pa so trčili v Zemljo," je pred prodajo sporočila dražbena hiša Sotheby's, ki je dogodek organizirala, in ga označila za "kozmično čudo". Diamant naj bi nastal pred več kot 2,6 milijarde leti, tovrstne drage kamne pa je običajno mogoče najti blizu Zemljine površine, kar naj bi kazalo na nezemeljski izvor.

"Velikost, oblika in vir diamanta Enigma so nekaj revolucionarnega in neverjetnega," je o dragulju, ki je težek toliko kot povprečna banana, povedal generalni direktor največjega evropskega spletnega draguljarja Mayfair Tobias Kormind. "Večina diamantov je izrezanih v eno od 10 priljubljenih oblik, oblika Enigme pa je nekaj posebnega, spominja na roko," je dodal.

Njegovo obliko je navdihnil hamsa, bližnjevzhodni simbol moči in zaščite v obliki dlani, ki je povezan tudi s številko pet. Strokovnjaki so potrebovali tri leta, da so surovi diamant obrusili v dragulj s 55 stranicami, pred kratkim pa je bil v okviru turneje pred dražbo na ogled v Dubaju, Los Angelesu in Londonu. Diamanta njegov dozdajšnji lastnik (imel ga je zadnjih 20 letih) pred tem še nikoli ni pokazal.

Za dragi kamen so pri dražbeni hiši Sotheby's sprejemali tudi ponudbe v kriptovalutah. Neuradno naj bi ga kupil kriptomilijarder Richard Heart, ki je na Twitterju zapisal, da bo takoj, "ko bo plačilo izvedeno in bo izveden prenos", diamant preimenoval v diamant HEX.com, s čimer bo ime svoje platforme prenesel tudi na dragi kamen, poroča BBC.

Enigma sicer po kakovosti ne dosega običajnih diamantov, ki se uporabljajo za nakit. Črni diamanti vrste karbonado se tudi običajno ne prodajajo na dražbah, vendar so v zadnjem času postali bolj priljubljeni. Uporabljajo se predvsem pri industrijskem vrtanju zaradi izredne trdote, poroča AFP.

V Londonu prodali največji črni diamant na svetu