Prilagoditvena obora na Snežniku je bogatejša za odraslega risjega samca, ki je v Slovenijo pripotoval iz romunskih Karpatov. V obori se bo deveti ris, preseljen iz Romunije v Slovenijo in na Hrvaško v času od pomladi 2019, prilagajal na novo okolje.

"V tem času je pomembno, da risa ne vznemirjamo, saj gre za divjo žival, ki je zelo plašna," so sporočili lovci iz lovišča s posebnim namenom Jelen, ki bodo v času prilagajanja na novo okolje skrbeli za risjega samca. Lokacija obore sicer ni javno znana, ljudi pa prosijo, da se ji vseeno ne približujejo. Okolico nadzorujejo tudi s kamerami in s pomočjo lokalnih lovcev ter inšpektorjev.

Novi prebivalec snežniške obore je s 27 kilogrami eden največjih risov, kar so jih preselili v okviru projekta LIFE Lynx, ki pomaga reševati dinarsko-jugovzhodno alpsko populacijo risa pred izumrtjem. Prvo mesto si deli z risom Trisom, ki je bil lani preseljen v slovenske Alpe. Ris za zdaj še nima imena, izbrali ga bodo skupaj s centrom o velikih zvereh Dina Pivka.

V Slovenijo so iz Romunije pripeljali še enega risa