Dresi slovenske nogometne reprezentance, ki so si prislužili neslavno omembo že v naslovu. Foto: EPA
Dresi slovenske nogometne reprezentance, ki so si prislužili neslavno omembo že v naslovu. Foto: EPA
Charlie Brown
Stripovski junak in lastnik znamenitega psa Snoopyja, Charlie Brown, nosi majico, ki novinarko Nancy Armour spominja na dres slovenske nogometne reprezentance. Foto: EPA

Novinarka Nancy Armour, sodelavka slovite agencije Asossiated Press, je napisala članek o reprezentančnih dresih na letošnjem svetovnem nogometnem prvenstvu, slovenski dresi pa so se ji zdeli tako grdi, da jih je omenila že v naslovu: Dobri (Kamerun), slabi (Danska) in grdi (Slovenija) dresi svetovnega prvenstva. A pravi napad na estetsko vrednost podalpske nogometne uniforme je šele sledil!

"Na nogometnem turnirju bo poskrbljeno tudi za zabavo, s Slovenijo in njihovimi dresi v slogu Charlieja Browna. Tista debela nazobčana črta na sprednji strani dresa mogoče res predstavlja slovenske gore. Toda če si najmanjša država na svetovnem nogometnem prvenstvu, hkrati pa nimaš nobenih zvezdniških igralcev in si vtaknjen v skupino z ZDA in Anglijo, moraš narediti nekaj, da izstopaš, ne pa da si videti kot tepček," je zapisala.

Ponorčevala se je tudi iz dresov, ki jih nosijo nogometaši Avstralije, Slonokoščene obale in Danske, preveč ni bila navdušena niti nad oblačili Portugalcev in Angležev. Grške drese je označila za solidne, vendar dolgočasne, za francoske pa pravi, da jih sploh ne zna opisati.

Všečni Afričani
"V prvi vrsti si želiš izdelati tak dres, ki bo s ponazorjenimi simboli in barvami kar najbolje predstavil posamezno državo," so povedali pri Niku, kjer so poleg slovenskega izdelali tudi drese za Avstralce, Brazilce, Nizozemce, Novozelandce, Portugalce, Srbe in Južne Korejce.

"Izdelava dresov je vedno izziv, saj morajo biti sveži in inovativni," so povedali pri Pumi, ki je oblekla Italijo, Alžirijo, Kamerun, Gano, Slonokoščeno obalo in Švico. "Seveda imamo na interni ravni tudi svoje naljubše izdelke in tako smo zelo zadovoljni z dresi, ki smo jih za letošnje nogometno prvenstvo izdelali za afriške reprezentance," je še dodal.