Dočakal je 255 let. Foto: Reuters
Dočakal je 255 let. Foto: Reuters
Addwaitya v živalskem vrtu
Njegov oklep bodo razstavili v muzeju. Foto: Reuters

Preminil je na svojem domu v živalskem vrtu v Kalkuti v Indiji, kjer je kar 131 let razveseljeval obiskovalce. Nekoč je bil to razvajeni ljubljenček Roberta Cliva, britanskega generala, ki je sodeloval pri kolonizaciji Indije sredi 18. stoletja. Tamkajšnji zgodovinarji pravijo, da so mornarji želvaka skupaj še s tremi drugimi želvami, ki pa niso dočakale visoke starosti, Clivu v dar prinesli z atola Aldabra v Sejšelih.

Želvak, ki je tehtal več kot 200 kilogramov, širok pa je bil kar meter in pol, naj bi umrl zaradi odpovedi jeter. Prvič je zbolel pred osmimi leti, ko je dobil vnetje nog, pred nekaj meseci pa mu se je pojavila razpoka okrog rane na prsih in njegovo splošno zdravstveno stanje se je poslabšalo. Njegovim oskrbnikom je Addwityina smrt zlomila srce, saj je pomenil nekakšno stalnico. Zelo ga bodo pogrešali.

Na neki način pa bo velikanski želvak živel še naprej. Njegov oklep bodo namreč razstavili v muzeju, s posebno metodo pa bodo določili njegovo starost, saj so podatki o njegovem rojstvu različni - nekateri kažejo, da naj bi se rodil leta 1705, nekateri pa, da se je rodil 45 let pozneje - leta 1750.

Povprečna starost želve vrste aldabra je več kot sto let. Večina jih živi na Aldabri, atolu, sestavljenem iz štirih velikih koralnih grebenov v Indijskem oceanu, ki je zaščiten pred človeškim vplivom. Na njem naj bi živelo okrog 152 tisoč velikanskih želv, kar je največja populacija teh živali na svetu.