Spletni brskalnik bi bil kmalu star 27 let. Foto: Reuters
Spletni brskalnik bi bil kmalu star 27 let. Foto: Reuters

Microsoft je Internet Explorer v svet poslal leta 1995, pred kratkim pa se je po skoraj 27 letih odločil, da bo spletni brskalnik upokojil in se osredotočil predvsem na njegovega hitrejšega sovrstnika Microsoft Edgea. Južnokorejski programski inženir Jung Ki-young pa se je odločil, da se bo "smrti" spletnega brskalnika, ki je bil več kot desetletje vseprisoten in vgrajen v operacijski sistem Windows, ustrezno poklonil.

Fotografija nagrobnika se je razširila po spletu. Foto: Reuters
Fotografija nagrobnika se je razširila po spletu. Foto: Reuters

V njegov spomin si je vzel mesec dni za oblikovanje in naročilo nagrobnika, na katerem je izklesan prepoznaven logo propadlega brskalnika. Pod njim so v angleščini zapisane besede: "Bil je dobro orodje za prenašanje drugih spletnih brskalnikov." Nagrobnik, za katerega je sicer odštel 430.000 južnokorejskih vonov (približno 317 evrov), je razstavil v bratovi kavarni v Gyeongjuju, s svojim dejanjem pa je predvsem želel nasmejati ljudi.

"Zame je njegova upokojitev dobra smrt"

Internet Explorer je bil večkrat predmet spletnih šal, saj naj bi bil izjemno počasen, prav zaradi tega pa je začel izgubljati prednost pred konkurenco, kot je Google Chrome. Jung ima sicer glede ukinitve programske opreme, ki jo je zaradi neučinkovitosti poimenoval "prava nadlega", mešane občutke – vseeno je bil brskalnik nekoč najboljši na trgu in velik del njegovega poslovnega življenja.

Raba Microsoftovega brskalnika je namreč v južnokorejskih pisarnah še dolga leta ostala standard, sam pa je na željo strank moral poskrbeti, da so bile njihove spletne strani dobro videti tudi na njem, kar je trajalo bistveno dlje kot pri preostalih brskalnikih. "Obžalujem, da ga ni več, vendar ga ne bom pogrešal. Zame je njegova upokojitev dobra smrt," je ne glede na vse priznal Južni Korejec, ki je tako končal več kot četrt stoletja dolgo razmerje, polno ljubezni in sovraštva do te tehnologije.