Rezervacije za nakup bankovca niso mogoče, nakup pa je količinsko omejen na največ deset bankovcev na osebo. Foto: NLB
Rezervacije za nakup bankovca niso mogoče, nakup pa je količinsko omejen na največ deset bankovcev na osebo. Foto: NLB

V poklon zgodovinske uvrstitve slovenske moške reprezentance na letošnje evropsko nogometno prvenstvo – ta se je na veliko tekmovanje prvič v zgodovini uvrstila neposredno – je NLB, ki je pokrovitelj nogometne A-reprezentance, v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije predstavil nov spominski bankovec.

"Ta bankovec nas bo tudi čez vrsto let spominjal na poletje leta 2024, ko je celotna Slovenija stiskala pesti in dihala kot eno," je o izdaji posebnega bankovca, ki nosi podobo slovenske moške nogometne reprezentance, dejal Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB-ja.

Velikost spominskega bankovca je enaka velikosti bankovca za 20 evrov, prevzel pa je barvo bankovca za 500 evrov. Spominski bankovec je zbiralcem in nogometnim navdušencem na voljo v Bankariumu, Muzeju bančništva Slovenije.

Pri NLB-ju so v sporočilu za javnost še dodali, da je natisnjena vrednost nič. Tako so opozorili, da to ni, čeprav je bankovec natisnjen v uradni tiskarni evrskih bankovcev Oberthur Fiduciaire v Franciji, plačilno sredstvo, temveč zgolj spominski in zbirateljski izdelek. Ker je natisnjen v izjemno omejeni izdaji, na voljo jih je le 3000, se z njegovim hranjenjem plemeniti njegova vrednost, zato je primeren tudi kot manjša naložba.

Redna cena bankovca je devet evrov. Rezervacije za nakup bankovca niso mogoče, nakup pa je količinsko omejen na največ deset bankovcev na osebo.

"Ta bankovec ni le simbol naše uvrstitve na evropsko nogometno prvenstvo, temveč je tudi trajen spomin na izjemen dosežek te generacije naših fantov, ki so s svojo igro in predanostjo priigrali zgodovinski uspeh," je povedal predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, ki se je vsem zahvalil za izkazano podporo.