Fotografija gorske kolesarke je sprožila pravo preiskavo sredi OI. Foto: Twitter @CBuchanan68
Fotografija gorske kolesarke je sprožila pravo preiskavo sredi OI. Foto: Twitter @CBuchanan68

Nenavadna preiskava se je začela, ko je avstralska gorska kolesarka Caroline Buchanan "tvitnila" fotografijo iz olimpijske vasi, na kateri je bilo vedro kondomov s fotografijo kenguruja in z napisom "Kangaroos condoms, for the gland downunder". Ob tem se je šalila o govoricah, da je olimpijska vas pravi raj za mesene užitke.

"Ha ha, govorice so resnične. Olimpijska vas," je pripisala poleg fotografije. Toda fotografija je vzbudila več pozornosti kot njen šaljivi komentar. Namreč Mednarodni olimpijski komite (MOK) od leta 1992 z deljenjem brezplačnih kondomov atletom ljudi ozavešča o nevarnostih AIDS-a. Poleg njih so razdeljeni tudi letaki z informacijami o tej nevarni bolezni. Podobno kot njihovi predhodniki so tudi organizatorji londonskih olimpijskih iger razdelili 150.000 brezplačnih kondomov za 10.800 atletov na igrah. Glavni pokrovitelj pa je Durex.

"Podrobno bomo preiskali, kdo je spravil t. i. "kengurujske kondome" v olimpijsko vas, kajti Durex je naš uradni dobavitelj," je izjavila predstavnica za stike z javnostjo organizatorjev. Ti namreč zelo natančno nadzorujejo, katere blagovne znamke so promovirane na OI. Za zdaj sumijo, da so kondome v olimpijsko vas spravili Durexovi rivalil Ansell, ki pa namigovanja zavračajo.