Nekateri menijo, da zaseženi metulji nimajo nobene komercialne vrednosti. Foto: Pixabay
Nekateri menijo, da zaseženi metulji nimajo nobene komercialne vrednosti. Foto: Pixabay

Čuvaji narodnega parka Jala so maja letos aretirali 68-letnega Luigija Ferrarija in njegovega 28-letnega sina Mattio, potem ko so ju ujeli s kozarci z insekti. Moška sta insekte zvabila z vabami za živali in sta jih nameravala kemično konzervirati z voščenimi moduli, je pokazala preiskava.

V začetku septembra je bila dvojica obsojena zaradi nezakonitega zbiranja, posedovanja in prenosa insektov, ob tem pa jima je bila izrečena najvišja globa za kak zločin nad divjimi živalmi v zgodovini Šrilanke.

Eden od čuvajev parka, Sudživa Nišanta, je za BBC povedal, da je na dan incidenta voznik džipa za safari svojo ekipo čuvajev obvestil, da je ob cesti parkiran "sumljiv avtomobil" in da sta se moška iz vozila napotila v gozd z mrežami za insekte.

Narodni park Jala je eden najbolj priljubljenih naravnih rezervatov v Šrilanki. Foto: Pixabay
Narodni park Jala je eden najbolj priljubljenih naravnih rezervatov v Šrilanki. Foto: Pixabay

Pazniki so locirali vozilo in v prtljažniku odkrili na stotine kozarcev z insekti. "Vsi insekti – več kot 300 – so bili poginuli, ko smo jih našli. Kozarce sta napolnila s kemikalijami," je povedal Nišanta.

Proti Italijanoma so oblasti sprva vložile 810 točk obtožnice, ki pa so jih pozneje zmanjšali na 304. Če do 24. septembra ne plačata globe, jima preti dveletna zaporna kazen. Kot poroča italijanski časnik Corriere della Sera, sta bila oče in sin na dopustu v Šrilanki, v pridržanju pa ostajata že štiri mesece.

Visoka globa kot opozorilo

Narodni park Jala, ki leži na jugovzhodu te otoške azijske države, je eden najbolj priljubljenih parkov v Šrilanki in med drugim dom številčne populacije leopardov, slonov in bivolov.

Luigija Ferrarija, ortopedskega kirurga in specialista za poškodbe gležnjev, njegovi prijatelji opisujejo kot navdušenca nad insekti in je tudi član entomološke zveze v Modeni. Njegovi kolegi v Italiji so na šrilanške oblasti naslovili več prošenj, naj bodo prizanesljivi do njega, pri čemer nekateri tudi trdijo, da metulji, ki jih je ujel, nimajo nobene komercialne vrednosti.

Džagat Gunavardena, strokovnjak za okoljsko pravo, je za BBC povedal, da je visoka globa predvsem opozorilo kriminalcem, ki naj bi jih odvračala od tovrstnih dejanj.