Za precej neugleden par obutve je neznani dražitelj odštel skoraj 220 tisočakov. Foto: AP
Za precej neugleden par obutve je neznani dražitelj odštel skoraj 220 tisočakov. Foto: AP

Precej ponošeni natikači iz semiša, jute in plute znamke Birkenstock z jasnim odtisom stopal, ki jih je v letih uporabe v njih pustil njihov lastnik Steve Jobs, so šli pod dražbeno kladivo v nedeljo, pri dražbeni hiši Julien's pa so pričakovali,da bodo zanje iztržili največ 60 tisočakov.

A navdušenci nad sodobno tehnologijo in že pokojnim očetom Appla se niso ustavili tako nizko – cena za poletno obutev skupaj s pripadajočim NFT-jem se je vztrajno dvigovala do astronomskih 218.750 ameriških dolarjev oz. slabih 212 tisoč evrov. Kdo je natikače na koncu kupil, ni znano.

Kot so pojasnili v dražbeni hiši, gre za najdražje prodan par ponošene obutve do zdaj, a novi lastnik se bo lahko pohvalil, da ima doma košček zgodovine – omenjene natikače naj bi Jobs namreč nosil v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je skupaj s kolegom Stevom Wozniakom v hiši svojih staršev zasnoval Apple, poroča AP.

Hišo v mestu Los Altos v ameriški zvezni državi Kalifornija, kjer se je začela zgodba Appla, so sicer pred skoraj desetletjem (leta 2013) zaščitili kot kulturni spomenik. Kot je znano, je Steve Jobs umrl leta 2011 zaradi posledic raka trebušne slinavke.