Prva poročila o napadu "nekakšnega psa" so washingtonski policisti dobili v ponedeljek. Lisica je med drugim napadla kalifornijskega kongresnika Amija Bero. Kot je pojasnil za AP, se mu je bitje zaletelo med noge in ga ugriznilo, zato ga je skušal odgnati s svojim dežnikom. Preden je lisica ušla neznano kam, mu jo je uspelo fotografirati.

Malo pozneje je napadla še novinarko Politica Ximeno Bustillo, ki je na Twitterju dogodek hudomušno komentirala: "Torej, pravite, da sem preživela tri leta pandemije, na koncu pa me ugrizne stekla lisica." Celoten kapitolski kompleks so namreč za širšo javnost po pandemiji odprli šele zdaj.

Skupaj je, kot so navedli pristojni, lisica ugriznila ali opraskala najmanj devet ljudi.

Lisico so v torek nato izsledili in jo najprej testirali na steklino. Ker je bil izvid pozitiven, veterinarjem, kot so sporočili, ni preostalo drugega, kot da žival "humano evtanazirajo".

Oba, tako Bera kot Bustillo, sta takoj po potrditvi, da je lisica imela steklino, dobila prvo izmed štirih odmerkov cepiva, sta potrdila za AP.

Sledil pa je hud udarec za ljubitelje živali – pristojni so namreč ugotovili, da je imela stekla lisica mladiče, ki jih tako čaka enaka usoda kot njihovo mater, saj "so bili mladiči najverjetneje izpostavljeni (steklini, op. a.)". Kot je znano, je steklina nalezljiva bolezen živčevja, ki se prenaša z ugrizi ali praskami, pa tudi pri stiku poškodovane kože ali sluznice s slino okužene živali.

Lisice so v Washingtonu precej pogoste, saj so se dobro prilagodile na življenje v mestu, sploh v osrednjem parku National Mall je po poročanju Reutersa mogoče najti precej njihovih brlogov. Lokalni Center za nadzor nalezljivih bolezni ob tem prebivalce in mimoidoče opozarja, naj bodo v bližini lisic previdni in naj takoj sporočijo, če opazijo nenavadno, agresivno vedenje kakšne izmed omenjenih živali.