Covidna potrdila imajo vse potrebno, vključno s QR-kodo. Foto: Reuters
Covidna potrdila imajo vse potrebno, vključno s QR-kodo. Foto: Reuters

"Lansko leto je bilo leto mask, zato so tudi figurice Marije, Jožefa in svetih treh kraljev nosile maske. Letos pa se je zdelo prav, da nekako nadaljujemo v tej smeri," je povedal obrtnik Marco Ferrigno.

Covidno potrdilo oz. PCT-potrdilo, s katerim izkazujete cepljenost, negativni izvid testa ali prebolevnost, je v Italiji obvezen za vstop na javna prevozna sredstva ter vrsto kulturnih in drugih prizorišč.

"Ker imajo sveti trije kralji dolgo pot do jaslic v Betlehemu, sem zanje izdelal lastna covidna potrdila, da imajo tako vso ustrezno dokumentacijo za potovanje," je pojasnil Ferrigno.

Neapeljske jaslice so se v času baroka razvile v pravo umetnost in številne italijanske družine jih imajo za božič razstavljene v svojih domovih.

Odziv turistov na covidna potrdila svetih treh kraljev je bil večinoma pozitiven. "Vsi imamo PCT-potrdila. Zakaj jih ne bi imeli tudi sveti trije kralji? Prihajajo od tako daleč in prečkajo toliko držav ... To je dobro sporočilo za ljudi. Vsi bi morali imeti covidna potrdila," je povedal turist Massimiliano Giangrossi.