V britanskem safari parku Longleat, ki se ponaša z nazivom prvega safari parka zunaj Afrike, so skrbniki javnost razveselili z novico, da so junija dobili prav posebna mladička. Kot del mednarodnega programa vzreje sta se namreč skotila dvojčka rdečega pande. Oskrbnica Samantha Peeke je poudarila, da je vsako rojstvo živali posebno in vznemirljivo, pri ogroženih vrstah pa je to sploh neverjetno.

Samčka mačjega pande se dobro razvijata, za to pa naj bi bila zaslužna starša, ki sta zaradi svoje raznolike genetike pomembna za evropski program za ogrožene vrste. Mladička trenutno večino časa preživita v eni od gnezdilnic v ogradi, kjer ju mama hrani in čisti. Dvojčka bodo skrbniki namreč ves čas nadzorovali, mamo pa pozorno spremljali. Po potrebi bodo prilagajali njeno prehrano in okolje, da ji bodo zagotovili vse, kar potrebuje za svoj podmladek. Dvojčka bodo tudi redno tehtali, da zagotovijo karseda uspešno nadaljnjo rast in razvoj, poroča BBC.

Ko malce zrasteta, bosta začela raziskovati zunanji svet, a pod budnim očesom staršev Emme in Lionela ter ob podpori strokovnjakov. "Ko bosta mladiča zrasla, se bosta pridružila programu vzreje ogroženih vrst in pomagala zagotoviti preživetje svoje vrste," je še dodala Samantha Peeke.

Longleat, ki deluje že od leta 1966 in je dom več kot 120 vrstam, naj bi imel bogate izkušnje z rdečimi pandami – v preteklosti je bilo tam vzrejenih že šest mladičev, vsi pa so se pridružili tudi programom vzreje drugje po Evropi. Rdeča panda je priznan kot ogrožen v divjini, kar pomeni, da se zaradi krčenja gozdov in izgube habitata, divjega lova ter nezakonite trgovine s hišnimi ljubljenčki spopada z velikim tveganjem, da bi vrsta v bližnji prihodnosti izumrla. V divjini naj bi jih bilo le še 2500.

Poleg tega, da je del evropskega programa ogroženih vrst za rdeče pande, Longleat pomaga tudi pri financiranju projektov obnove habitata in ponovne zasaditve v Nepalu.