Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Kitajska je novembra lani znižala raven diplomatskih odnosov z Litvo, potem ko je Tajvan pod svojim imenom v tej baltski državi odprl diplomatsko predstavništvo. Kitajska je med drugim nehala izdajati vizume ter blokirala uvoz številnih izdelkov iz Litve.

Na Kitajsko je bilo namenjenih tudi 20.400 steklenic litovskega ruma proizvajalca MV Group, vendar bi ga najverjetneje dočakala enaka usoda kot litovsko pivo, ki je obtičalo na kitajski meji, poroča focustaiwan.tw.

Alkohol je zato odkupilo tajvansko podjetje v državni lasti, ki se ukvarja s tobakom in žganimi pijačami Taiwan Tobacco & Liquor Corporation (TTL).

Pošiljka bo predvidoma še januarja prispela na otok, kjer bodo namestili nove nalepke in jih poslali na trg, so sporočili iz podjetja. "Litva podpira nas in mi podpiramo Litvo. TTL poziva, da se na to nazdravi," so dodali.

Zaradi blokade prizadetih več evropskih držav

Peking nasprotuje kakršni koli mednarodni podpori Tajvanu, ki ga dojema kot del svojega ozemlja in v prihodnosti obljublja "združitev". Kitajska na mednarodni ravni vrši kampanjo pritiska na države, ki priznavajo Tajvan, nazadnje je diplomatske stike s Tajvanom tako prekinila Nikaragva.

Zaradi kitajske blokade uvoza iz Litve je bilo prizadetih tudi več drugih držav članic Evropske unije, katerih izvozni artikli vključujejo izdelke iz Litve. Evropska komisija navaja, da se trudi po političnih in diplomatskih kanalih rešiti spor.