Veka je na robu izumrtja in kot taka zaščitena. Foto: Pixabay
Veka je na robu izumrtja in kot taka zaščitena. Foto: Pixabay

V šovu morajo tekmovalci prikazati lovske in nabiralniške veščine za preživetje. Prvo sezono so snemali na Aljaski, drugo pa snemajo na Novi Zelandiji.

Veka (Gallirallus australis), ikonična neleteča ptica z Nove Zelandije, znana po bojevitem in radovednem značaju, je v več delih te države zaradi podnebnih sprememb in vse večjega števila plenilcev že izumrla in je zaščitena.

Tekmovalec Spencer Jones in njegov sotekmovalec Oliver Dev sta bila zaradi incidenta v osmi epizodi serije diskvalificirana. Kot poroča Radio New Zealand, se je Jones zavedal, da krši pravila, ko je ubil in pojedel omenjeno ptico.

V odlomku iz šova je videti Jonesa, kako se opravičuje, češ da je storil "nespametno" napako in da "niso bili pripravljeni na lakoto". "Kar sem storil, ni spoštljivo do Nove Zelandije, in za to se opravičujem," je dejal.

Z novozelandskega okoljskega ministrstva so sporočili, da jih je o dogodku kmalu po njem obvestil predstavnik ameriške produkcijske hiše Original Productions, ki stoji za šovom Race to Survive.

Oblasti so izvedle preiskavo ter produkcijski hiši in tekmovalcu izreklo pisni opomin, pri čemer so kot olajševalno okoliščino navedli "neobičajno situacijo skupinske dinamike", kot sta utrujenost in huda lakota udeležencev.

"Kljub temu pa sta odstrel in zaužitje ogrožene vrste v tem primeru nesprejemljiva, produkcijska hiša pa je dobila opozorilo, da morajo udeleženci njenega šova spoštovati okoljsko zakonodajo," je za 1News povedal vodilni preiskovalec ministrstva Dylan Swain.