Opozorili so, naj domačih ljubljenčkov ne ubijajo. Foto: EPA
Opozorili so, naj domačih ljubljenčkov ne ubijajo. Foto: EPA

Kot način zbiranja sredstev novozelandska šola Rotherham na Južnem otoku vsako leto prireja lovsko tekmovanje, ki vključuje tudi kategorije za lov divjih prašičev in jelenov. Letos pa so želeli uvesti tudi kategorijo "za mlajše", v kateri naj bi otroci lovili in streljali potepuške mačke, ki so v državi označene za škodljivce, ker naj bi imele velik vpliv na domorodne ptice, netopirje, kuščarje, miši in žuželke. Glavna nagrada naj bi znašala 250 novozelandskih dolarjev (okoli 141 evrov).

Predlog kategorije za mlajše od 14 let, ki je bil sicer opremljena z opozorilom otrokom, naj ne ubijajo domačih ljubljenčkov, pa je povzročila ogorčenje javnosti, zato so jo preklicali.

"Naši pokrovitelji in varnost šole so naša glavna prednostna naloga, zato je bila sprejeta odločitev, da se ta kategorija za letos umakne, da bi se izognili nadaljnjim odzivom," so organizatorji tekmovanja zapisali na družbenem omrežju Facebook in dodali, da so zaradi predloga šola in nekateri sodelujoči prejeli "grda in neprimerna elektronska sporočila".

Novozelandsko društvo za preprečevanje krutosti do živali je glede odločitve zadovoljno in olajšano. "Otroci in tudi odrasli ne bodo znali razlikovati med potepuško in prestrašeno domačo mačko," je poudaril tiskovni predstavnik društva.