Koprive lahko uporabimo tudi za tekmovanje. Foto:
Koprive lahko uporabimo tudi za tekmovanje. Foto:
Tekmovanje bo potekalo v kmečki pokrajini Dorset v Angliji.

Tekmovanje, katerega povod je bil spor v lokalnem pubu The Bottle Inn pred devetimi leti, ima skrbno izdelana pravila. Tekmovalci bodo morali najprej odtrgati pekoče liste koprive, nato pa jih v eni uri čim več pojesti.

Njihovo uspešnost bodo sodniki merili v čevljih in palcih - štela bo skupna dolžina stebel, ki jih bodo odvrgli, liste pa seveda pojedli.

Lastnik puba, ki bo gostil nenavadno tekmovanje, je zaupal: "Zmago ti lahko prinese le osvojena pravilna tehnika žvečenja. Največja umetnost je pravilno prepogniti liste na notranjo stran, se izogniti ustnicam, jih prežvečiti in jih nato pogoltniti. Nikakor pa ne smeš dovoliti, da se ti usta osušijo, saj boš v tem primeru hudo opečen."

Vse se je začelo s sporom
Tekmovanje ima sicer kratko, a zelo zanimivo zgodovino. Začelo se je leta 1986 kot vročekrvna debata med dvema krajevnima kmetoma, ki sta oba trdila, da imata v svojem silosu najdaljše koprive.

Takrat je v preprekanje posegla lastnica lokala Bottle Inn in predlagala, da naj spor razreši tekmovanje. Kmeta sta se strinjala, pridružili pa so se jima tudi drugi prisotni kmetje.

Tri leta kasneje je domačin Alex Williams izzval sokrajane s 4,7 metrov visoko koprivo. Obljubil je, da bo pojedel vsako koprivo, ki bo daljša od njegove.

V naslednjih osmih letih je moral Williams tako vsako leto jesti koprive, saj se je vedno našel travnik, na katerem je zrasla kopriva - velikanka.

Leta 1997 pa se je tekmovanje razširilo in spremenilo pravila, tako da so se vaški veljaki merili, kdo zmore pojesti več kopriv. Tekmovanje je ostalo enako do danes.

To je resno tekmovanje
Pravila nenavadnega izziva so zelo stroga. Tekmovalci ne smejo nositi rokavic, pojesti pa morajo posebno vrsto koprive Urtica Dioica, ki jo priskrbi lastnik puba.

Pitje piva je sicer dovoljeno, strogo pa so prepovedani kakršnikoli medicinski pripomočki za omrtvičenje ust.

V vasi pričakujejo približno 40 sodelujočih. Največ naj bi jih prišlo iz okoliških vasi iz ruralne pokrajine Dorset, nekaj posameznikov pa celo iz Irske in Belgije.

Na srečo do zdaj kakšnih hujših poškodb še ni bilo, vseeno pa je rešilni avto vsako leto v pripravljenosti.