Dijaki opazujejo digitalno umetnost v parku Mijašita v Tokiu. Foto: EPA
Dijaki opazujejo digitalno umetnost v parku Mijašita v Tokiu. Foto: EPA

Več srednjih šol se je odzvalo na zahteve dijakov, da ukinejo več spornih pravil, ki so po njihovem mnenju zastarele. Temu je pritrdilo tudi več predstavnikov šolstva, poroča Guardian.

Skoraj 200 javnih srednjih šol in drugih izobraževalnih ustanov bo aprila umaknilo pet obstoječih predpisov. Med njimi je, denimo, prepoved nošenja krajših las zadaj in ob straneh ter daljših na vrhu glave, navaja časopis Mainiči Šumbun.

Prav tako ne bo več predpisana obvezna barva spodnjega perila. Do zdaj so bile dovoljene samo enobarvne bele, sive, mornarsko modre ali črne spodnjice, povzema Guardian. Nekatere šole so omejevale tudi barvo spodnjih majic, in sicer na bež ali druge barve, s katerimi majice niso vidne skozi šolsko uniformo.

Nekatera pravila so naletela na bolj mešane odzive. Med njimi je pravilo, po katerem morajo dijaki, ki imajo kodraste ali barvne lase dokazovati, da je to njihova naravna barva. Več šol je to pravilo odstranila, na nekaterih pa domnevno na zahtevo dijakov in staršev pravilo ostaja.

Prav tako japonske šole niso enotne glede ličil. Nekateri šole so se uklonile zahtevam dijakinj in ličila ter izdelke za lase dovolile. Podobno je s pravili oblačenja, nekatere šole so dekletom dovolile nositi hlače, druge spet ne.

"Spoštovanje pravil je vrlina."

"Japonce so naučili, da je spoštovati pravil vrlina. Upam, da bo to priložnost za ljudi, da razpravljajo o tem, kaj moramo narediti, da ustvarimo družbo, v kateri se pravila spoštujejo na način, ki je sprejemljiv za vse," je reforme v Tokiu pozdravil član tokijskega odbora za izobraževanje Kaori Jamaguči.

Vse javne srednje šole v zahodni prefekturi Mie so sicer že lani opustile vsa pravila glede pričesk, barv spodnjega perila in zmenkov, pri čemer so jih uradniki označili za "relikvije" starih časov.

Pogovori o strogih srednješolskih pravilih so se na Japonskem začeli pred več leti, ko je 18-letna dijakinja sprožila tožbo proti izobraževalnim oblastem prefekture Osaka zaradi zahteve, da mora svoje naravno rjave lase pobarvati črno. Lani je okrožno sodišče odboru za izobraževanje v Osaki moral dijakinji plačati 330.000 japonskih jenov (približno 2580 evrov) odškodnine.